Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Khinkali*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1025923" data-attributes="member: 1142"><p>Pyszne, rewelacyjne! </p><p></p><p>Ciasto:</p><p>500g maki</p><p>sol</p><p>250ml cieplej wody</p><p>2 jajka</p><p>2 lyzki oliwy z oliwek</p><p></p><p>dodatkowa maka do podsypywania (ok 120-150g)</p><p></p><p>Make wsypalam do duzej miski, dodalam sol. W kubku roztrzepalam jajka z oliwa, wlalam ciepla wode i po wymieszaniu dodalam miksture do maki. Po wymieszaniu powstalo raczej luzne ciasto. </p><p></p><p>Blat stolu obsypalam kilkoma lyzkami maki i wylozylam ciasto, zbierajac make ze stolu zagniotlam miekkie spoiste ciasto. (Ciasto ma luzniejsza konsystencje niz tradycyjne ciasto pierogowe). Kule ciasta wlozylam do miski, przykrylam i odstawilam.</p><p></p><p>Gdy ciasto odpoczywalo, przygotowalam farsz:</p><p></p><p>ok 600g mielonej jagnieciny</p><p>sol</p><p>pieprz</p><p>czerwona papryka (sporo slodkiej)</p><p>1 duza cebula, starta na tarce (na papke)</p><p>3 zabki czosnku zmiazdzone</p><p>1 papryczka chilli (dodalam po pol czerwonej i zielonej jalapeno)</p><p>po 2 lyzki posiekanego drobno kopru i kolendry</p><p>1/2 szklanki wywaru miesnego (jagniecego)</p><p></p><p>Wszystkie skladniki farszu dokladnie wymieszalam. W duzym garnku zagotowalam wode z sola.</p><p></p><p>Ciasto podzielilam na 3 czesci i kazda kolejno rozwalkowalam bardzo cienko. Wykrawalam krazki, na kazdy wykladalam po czubatej lyzeczce farszu i zamykalam jak sakiewki, dokladnie sciskajac konce.</p><p></p><p>Gotowe khinkali wrzucalam do wrzatku i gotowalam kilka minut.</p><p></p><p>Podalam obsypane swiezo mielonym pieprzem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1025923, member: 1142"] Pyszne, rewelacyjne! Ciasto: 500g maki sol 250ml cieplej wody 2 jajka 2 lyzki oliwy z oliwek dodatkowa maka do podsypywania (ok 120-150g) Make wsypalam do duzej miski, dodalam sol. W kubku roztrzepalam jajka z oliwa, wlalam ciepla wode i po wymieszaniu dodalam miksture do maki. Po wymieszaniu powstalo raczej luzne ciasto. Blat stolu obsypalam kilkoma lyzkami maki i wylozylam ciasto, zbierajac make ze stolu zagniotlam miekkie spoiste ciasto. (Ciasto ma luzniejsza konsystencje niz tradycyjne ciasto pierogowe). Kule ciasta wlozylam do miski, przykrylam i odstawilam. Gdy ciasto odpoczywalo, przygotowalam farsz: ok 600g mielonej jagnieciny sol pieprz czerwona papryka (sporo slodkiej) 1 duza cebula, starta na tarce (na papke) 3 zabki czosnku zmiazdzone 1 papryczka chilli (dodalam po pol czerwonej i zielonej jalapeno) po 2 lyzki posiekanego drobno kopru i kolendry 1/2 szklanki wywaru miesnego (jagniecego) Wszystkie skladniki farszu dokladnie wymieszalam. W duzym garnku zagotowalam wode z sola. Ciasto podzielilam na 3 czesci i kazda kolejno rozwalkowalam bardzo cienko. Wykrawalam krazki, na kazdy wykladalam po czubatej lyzeczce farszu i zamykalam jak sakiewki, dokladnie sciskajac konce. Gotowe khinkali wrzucalam do wrzatku i gotowalam kilka minut. Podalam obsypane swiezo mielonym pieprzem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Khinkali*
Top
Bottom