Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Kibiny (karaimskie pierozki z miesem)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 974748" data-attributes="member: 692"><p>Dzis kibiny zrobilam. Przepis na ciasto mam nieco inny, dostalam go od przyjaciolki mojej mamy, ktorej to przyjaciolki tesciowa byla karaimka.</p><p></p><p>[ATTACH=full]52431[/ATTACH]</p><p></p><p>Na 14 pierogow:</p><p></p><p>500 g maki</p><p>150 g masla</p><p>150 g smietany gestej ( dalam 18%)</p><p>2 cale jajka</p><p>70 g cukru (!)</p><p>25 g drozdzy swiezych</p><p>1 lyzeczka soli</p><p></p><p>Farsz: </p><p>800 g grubo mielonej wolowiny ( ortodoksyjnie drobno posiekanej baraniny)</p><p>100 g swiezej sloniny grubo mielonej ( tluszcz barani lub wolowy)</p><p>100 g surowej drobno posiekanej cebuli</p><p>sol, cukier, pieprz, woda </p><p>razem po wymieszaniu powinno byc troszke ponad kilogram masy.</p><p></p><p>Make przesiekac z maslem, dodac sol i cukier,zrobic wulkan, wbic jaja i dodac śmietane, wkruszyc drozdze bezposrednio do wulkanu.</p><p>Zamiesic elastyczne ciasto, podzielic na 14 czesci i kazda czesc rozwalkowac na spory placek, nalozyc farsz ( ok 2 kopiatych lyzek, ca 70 g), skleic, ukladac na blasze sklejeniem do gory.</p><p>Odstawic na 30 min, w tym czasie rozgrzac piekarnik do 200 C. Tuz przed wsunieciem do pieca posmarowac rozkloconym jajkiem.</p><p>Podawac WYLACZNIE na cieplo!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 974748, member: 692"] Dzis kibiny zrobilam. Przepis na ciasto mam nieco inny, dostalam go od przyjaciolki mojej mamy, ktorej to przyjaciolki tesciowa byla karaimka. [ATTACH=full]52431[/ATTACH] Na 14 pierogow: 500 g maki 150 g masla 150 g smietany gestej ( dalam 18%) 2 cale jajka 70 g cukru (!) 25 g drozdzy swiezych 1 lyzeczka soli Farsz: 800 g grubo mielonej wolowiny ( ortodoksyjnie drobno posiekanej baraniny) 100 g swiezej sloniny grubo mielonej ( tluszcz barani lub wolowy) 100 g surowej drobno posiekanej cebuli sol, cukier, pieprz, woda razem po wymieszaniu powinno byc troszke ponad kilogram masy. Make przesiekac z maslem, dodac sol i cukier,zrobic wulkan, wbic jaja i dodac śmietane, wkruszyc drozdze bezposrednio do wulkanu. Zamiesic elastyczne ciasto, podzielic na 14 czesci i kazda czesc rozwalkowac na spory placek, nalozyc farsz ( ok 2 kopiatych lyzek, ca 70 g), skleic, ukladac na blasze sklejeniem do gory. Odstawic na 30 min, w tym czasie rozgrzac piekarnik do 200 C. Tuz przed wsunieciem do pieca posmarowac rozkloconym jajkiem. Podawac WYLACZNIE na cieplo! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Kibiny (karaimskie pierozki z miesem)
Top
Bottom