Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Kickshaws
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1085394" data-attributes="member: 2721"><p>Pyszne, puszyste ciasteczka z konfiturą, takie na dwa kęsy. Przepis pochodzi z książki Jane Grigson's English Food. Jak pisze autorka, małe smażone w głębokim oleju ciasteczka były jednym z ulubionych przysmaków w średniowieczu. Kiskshaws jako ostatnie z tego gatunku przetrwały do wieku osiemnastego. Samo słowo jest lekko złośliwym zangielszczeniem francuskiego wyrażenia &quot;quelque chose&quot;, czyli &quot;różności&quot;. </p><p></p><p>[ATTACH=full]60670[/ATTACH]</p><p></p><p>1 opakowanie ciasta francuskiego</p><p>gęsta konfitura ( użyłam marmolady różanej= po pierwsze - ponieważ ją lubię, a po drugie - pozwoliło to na zachowanie XVIII wiecznego klimatu. Bardzo angielska będzie także konfitura pigwowa lub morelowa)</p><p></p><p>Ciasto rozwałkować. Wykrawać krążki o średnicy ok 6 cm. Na środku układać niedużą porcję konfitury. Brzegi posmarować wodą i mocno zacisnąć, a następnie skleić tak, jak pierogi. Skrawki pozostałego ciasta także rozwałkować i zrobić z nich krążki i pierożki. </p><p>Kiedy wszystkie pierożki będą gotowe, rozgrzać olej. ( Ja użyłam małego rondelka i oleju o głębokości ok. 1 cm)</p><p>Smażyć ciasteczka partiami, odwracając na druga stronę, kiedy będą złote. Ponieważ smażą się niezwykle szybko, należy uważać, by nie zbrązowiały.</p><p>Osaczać na papierowym ręczniku.</p><p></p><p>28 sztuk.</p><p></p><p>Przypuszczam, że ciasteczka można równie dobrze upiec w piekarniku, ale ponieważ robiłam je po raz pierwszy, trzymałam się oryginalnej metody.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1085394, member: 2721"] Pyszne, puszyste ciasteczka z konfiturą, takie na dwa kęsy. Przepis pochodzi z książki Jane Grigson's English Food. Jak pisze autorka, małe smażone w głębokim oleju ciasteczka były jednym z ulubionych przysmaków w średniowieczu. Kiskshaws jako ostatnie z tego gatunku przetrwały do wieku osiemnastego. Samo słowo jest lekko złośliwym zangielszczeniem francuskiego wyrażenia "quelque chose", czyli "różności". [ATTACH=full]60670[/ATTACH] 1 opakowanie ciasta francuskiego gęsta konfitura ( użyłam marmolady różanej= po pierwsze - ponieważ ją lubię, a po drugie - pozwoliło to na zachowanie XVIII wiecznego klimatu. Bardzo angielska będzie także konfitura pigwowa lub morelowa) Ciasto rozwałkować. Wykrawać krążki o średnicy ok 6 cm. Na środku układać niedużą porcję konfitury. Brzegi posmarować wodą i mocno zacisnąć, a następnie skleić tak, jak pierogi. Skrawki pozostałego ciasta także rozwałkować i zrobić z nich krążki i pierożki. Kiedy wszystkie pierożki będą gotowe, rozgrzać olej. ( Ja użyłam małego rondelka i oleju o głębokości ok. 1 cm) Smażyć ciasteczka partiami, odwracając na druga stronę, kiedy będą złote. Ponieważ smażą się niezwykle szybko, należy uważać, by nie zbrązowiały. Osaczać na papierowym ręczniku. 28 sztuk. Przypuszczam, że ciasteczka można równie dobrze upiec w piekarniku, ale ponieważ robiłam je po raz pierwszy, trzymałam się oryginalnej metody. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Kickshaws
Top
Bottom