Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Kiełbasa biała słoikowa*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1479286" data-attributes="member: 422"><p>Podejrzewam, że nie jest to potrawa nieznana w innych regionach, jednak na <a href="http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Biala-kielbasa-w-sloiku" target="_blank">liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi</a> jest wpisana jako potrawa z województwa kujawsko-pomorskiego. Moja Babcia robiła coś takiego dość dawno temu, postanowiłam sprawdzić, czy potrafię odtworzyć ten smak.</p><p></p><p>Zrobienie tej kiełbasy jest dziecinnie proste, na pewno będę powtarzać.</p><p></p><p>Ponieważ w różnych źródłach znalazłam przeróżne warianty, mięso i przyprawy dobrałam trochę po swojemu, oczywiście nie ma w mojej wersji niczego, czego nie znalazłoby się w którymś z oryginalnych przepisów.</p><p></p><p> około 1 kilograma mięsa wieprzowego, różnych gatunków (biodrówka, łopatka, szynka),</p><p> około 15 deko surowego chudego boczku</p><p> 2-3 spore ząbki czosnku,</p><p> 2 łyżki majeranku,</p><p> sól, pieprz biały i czarny</p><p></p><p>- mięso zmielić (niektóre przepisy podają, żeby część przepuścić przez sito z dużymi oczkami, drugą część przez drobne oczka),</p><p>- czosnek rozetrzeć z solą lub zmielić,</p><p>- wszystko doprawić, chlupnąć odrobinę wody i dobrze wymieszać,</p><p>- zapakować w słoiki (trzeba dobrze ubić, żeby wypchnąć powietrze), zakręcić, pasteryzować gotując w wodzie przez godzinę.</p><p></p><p>Kiełbasa jest naprawdę dobra, jeden słoiczek wtrząchnęłam na pniu. </p><p></p><p>Inspirowałam się przepisami z książki 'Kuchnia z rodowodem' Grażyny Szelągowskiej (jest tam kilka wersji) i jednym z przepisów z sieci: <a href="http://www.grazynagotuje.pl/biala-kielbasa-w-sloikach/" target="_blank">http://www.grazynagotuje.pl/biala-kielbasa-w-sloikach/</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1479286, member: 422"] Podejrzewam, że nie jest to potrawa nieznana w innych regionach, jednak na [URL="http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Biala-kielbasa-w-sloiku"]liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi[/URL] jest wpisana jako potrawa z województwa kujawsko-pomorskiego. Moja Babcia robiła coś takiego dość dawno temu, postanowiłam sprawdzić, czy potrafię odtworzyć ten smak. Zrobienie tej kiełbasy jest dziecinnie proste, na pewno będę powtarzać. Ponieważ w różnych źródłach znalazłam przeróżne warianty, mięso i przyprawy dobrałam trochę po swojemu, oczywiście nie ma w mojej wersji niczego, czego nie znalazłoby się w którymś z oryginalnych przepisów. około 1 kilograma mięsa wieprzowego, różnych gatunków (biodrówka, łopatka, szynka), około 15 deko surowego chudego boczku 2-3 spore ząbki czosnku, 2 łyżki majeranku, sól, pieprz biały i czarny - mięso zmielić (niektóre przepisy podają, żeby część przepuścić przez sito z dużymi oczkami, drugą część przez drobne oczka), - czosnek rozetrzeć z solą lub zmielić, - wszystko doprawić, chlupnąć odrobinę wody i dobrze wymieszać, - zapakować w słoiki (trzeba dobrze ubić, żeby wypchnąć powietrze), zakręcić, pasteryzować gotując w wodzie przez godzinę. Kiełbasa jest naprawdę dobra, jeden słoiczek wtrząchnęłam na pniu. Inspirowałam się przepisami z książki 'Kuchnia z rodowodem' Grażyny Szelągowskiej (jest tam kilka wersji) i jednym z przepisów z sieci: [URL="http://www.grazynagotuje.pl/biala-kielbasa-w-sloikach/"]http://www.grazynagotuje.pl/biala-kielbasa-w-sloikach/[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Kiełbasa biała słoikowa*
Top
Bottom