Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
kiełbasa domowa krojona
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 55656" data-attributes="member: 90"><p>Przepis z książki "Przetwory w gospodarstwie domowym" K. Pyszkowska</p><p></p><p>5 kg mięsa z łopatki, karkówki</p><p>5g saletry</p><p>0,5 kg słoniny</p><p>sól, pieprz</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>5 ziaren jałowca</p><p>jelito cienkie.</p><p>Mięso pokroić w drobną kostkę, a słoninę w cienkie słupki. Pokrojone mięso i słoninę wymieszać z solą,pieprzem, saletrą, włożyć do emaliowanej miski i pozostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia. Następnie wlać do mięsa szklankę przegotowanej, przestudzonej wody,dodać czosnek roztarty z solą i bardzo dobrze mięso wyrobić. Przygotowane jelitanapełnić masą mięsną, uważając aby między kawałkami mięsa nie tworzyły się pusteprzestrzenie. Kiełbasy pozostawić na drugi dzień do obsuszenia, a następnie uwędzić. Przechowywać kiełbasę zawieszoną na drążku w chłodnym miejscu.</p><p></p><p>Tak brzmi przepis, ale ja myślę, że można też kiełbasę ugotować lub upiec.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 55656, member: 90"] Przepis z książki "Przetwory w gospodarstwie domowym" K. Pyszkowska 5 kg mięsa z łopatki, karkówki 5g saletry 0,5 kg słoniny sól, pieprz 2 ząbki czosnku 5 ziaren jałowca jelito cienkie. Mięso pokroić w drobną kostkę, a słoninę w cienkie słupki. Pokrojone mięso i słoninę wymieszać z solą,pieprzem, saletrą, włożyć do emaliowanej miski i pozostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia. Następnie wlać do mięsa szklankę przegotowanej, przestudzonej wody,dodać czosnek roztarty z solą i bardzo dobrze mięso wyrobić. Przygotowane jelitanapełnić masą mięsną, uważając aby między kawałkami mięsa nie tworzyły się pusteprzestrzenie. Kiełbasy pozostawić na drugi dzień do obsuszenia, a następnie uwędzić. Przechowywać kiełbasę zawieszoną na drążku w chłodnym miejscu. Tak brzmi przepis, ale ja myślę, że można też kiełbasę ugotować lub upiec. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
kiełbasa domowa krojona
Top
Bottom