Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kiełbasa domowa zwyczajna
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 55667" data-attributes="member: 90"><p>Przepis z książki: "Przetwory w gospodarstwie domowym" K. Pyszkowska</p><p></p><p>4 kg mięsa z łopatki</p><p>80 dag słoniny</p><p>4g saletry</p><p>12-15 dag soli</p><p>1/3 dag pieprzu </p><p>2 ząbki czosnku</p><p>jelito cienkie</p><p>Połowę mięsa pokroić w drobną kostkę, pozostałe przepuścić przez maszynkę z grubym sitkiem. Słoninę pokroić w słupki cienkie jak zapałki. Wymieszać mięso z czosnkiem roztartym z solą, saletrą, pieprzem, ułożyć w emaliowanej misce i przykryć. Następnego dnia dodać do mięsa szklankę przegotowanej zimnej wody i dokładnie wyrobić. Napełniać jelita. Obsuszyć. </p><p>Piec, gotować lub wędzić-to mój dopisek, bo w książce nic więcej nie napisali</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 55667, member: 90"] Przepis z książki: "Przetwory w gospodarstwie domowym" K. Pyszkowska 4 kg mięsa z łopatki 80 dag słoniny 4g saletry 12-15 dag soli 1/3 dag pieprzu 2 ząbki czosnku jelito cienkie Połowę mięsa pokroić w drobną kostkę, pozostałe przepuścić przez maszynkę z grubym sitkiem. Słoninę pokroić w słupki cienkie jak zapałki. Wymieszać mięso z czosnkiem roztartym z solą, saletrą, pieprzem, ułożyć w emaliowanej misce i przykryć. Następnego dnia dodać do mięsa szklankę przegotowanej zimnej wody i dokładnie wyrobić. Napełniać jelita. Obsuszyć. Piec, gotować lub wędzić-to mój dopisek, bo w książce nic więcej nie napisali [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kiełbasa domowa zwyczajna
Top
Bottom