Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kiełbasa wieprzowa biała*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 55691" data-attributes="member: 90"><p>Przepis z książki: &quot;Przetwory w gospodarstwie domowym&quot; K. Pyszkowska</p><p></p><p>[ATTACH=full]43869[/ATTACH]</p><p></p><p>1,5 kg wieprzowiny chudej z łopatki </p><p>1,5 kg tłuściejszej ( np. z karczku) </p><p>7 dag soli </p><p>3g saletry </p><p>płaska łyżeczka mielonego pieprzu </p><p>3 ząbki czosnku </p><p>1,5 szkl. wody </p><p>jelito cienkie </p><p></p><p>Chudą wieprzowinę pokroić w bardzo drobną kostkę ( ja bym przekręciła przez maszynkę z większymi oczkami), tłuściejszą przepuścić przez siatkę z drobnymi oczkami. Połączyć mięso, dodać wodę i dokładnie wyrobić aż stanie się kleiste. Pod koniec dodać przyprawy, odstawić na kilka godzin a następnie napełnić jelita. Kiełbasę obsuszać przez jedną dobę, a następnie sparzyć ( nie gotując) w prawie wrzącej wodzie przez ok. 20 min. i podawać do jedzenia. Kiełbasę można też upiec lub uwędzić w zimnym dymie.&quot;</p><p></p><p>[ATTACH=full]43868[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 55691, member: 90"] Przepis z książki: "Przetwory w gospodarstwie domowym" K. Pyszkowska [ATTACH=full]43869[/ATTACH] 1,5 kg wieprzowiny chudej z łopatki 1,5 kg tłuściejszej ( np. z karczku) 7 dag soli 3g saletry płaska łyżeczka mielonego pieprzu 3 ząbki czosnku 1,5 szkl. wody jelito cienkie Chudą wieprzowinę pokroić w bardzo drobną kostkę ( ja bym przekręciła przez maszynkę z większymi oczkami), tłuściejszą przepuścić przez siatkę z drobnymi oczkami. Połączyć mięso, dodać wodę i dokładnie wyrobić aż stanie się kleiste. Pod koniec dodać przyprawy, odstawić na kilka godzin a następnie napełnić jelita. Kiełbasę obsuszać przez jedną dobę, a następnie sparzyć ( nie gotując) w prawie wrzącej wodzie przez ok. 20 min. i podawać do jedzenia. Kiełbasę można też upiec lub uwędzić w zimnym dymie." [ATTACH=full]43868[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kiełbasa wieprzowa biała*
Top
Bottom