Kiełbaski śniadaniowe

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ciekawy pomysł na pożywne, smaczne śniadanie: kotleciki o smaku domowej białej kiełbasy. Są one bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, podaje się je zarówno w domach, jak i w restauracjach serwujących śniadania. Zazwyczaj przygotowuje się je z mięsa wieprzowego, można jednak użyć mieszanki wołowo-wieprzowej lub mięsa drobiowego. Można je podać wraz z jajkami (jajecznicą lub sadzonymi) oraz ulubiona sałatką lub keczupem czy innym ulubionym sosem.

breakfast_sausage.JPG

dla 2 osób

1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
2 -2,5 łyżeczki mieszanki przypraw do domowej białej kiełbasy
ew. sól do smaku

olej do smażenia

Mięso dokładnie wymieszać z przyprawą. Ewentualnie doprawić sola do smaku - uważać jednak, by nie przesolić, bo mięso po usmażeniu będzie w smaku bardziej słone, niż na surowo. Odstawić do lodówki na 1-12 godzin (najlepiej wieczorem przygotować sobie mięso na rano. Można chłodzić już uformowane mięso.). Z mięsa formować dowolne kształty, np. a la hamburgery, kuleczki, walce. Kiełbaski smażymy na niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron na złoto.

Załączniki

• breakfast_sausage.JPG
    breakfast_sausage.JPG
    105.1 KB · Wyświetleń: 2

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
No ale takie ciężkie śniadanie? Na obiad jak najbardziej, napewno to jest pyszne ale dla mnie na śniadanie to za ciężkie.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Nie jest cięzkie, zwróć uwage, ile tego się zjada
icon_smile.gif

Jełśi ktoś zjada parówki, to nie jest cieższe. Te na fotce mają średnicę 5 cm i jest to jedna porcja
icon_smile.gif

Edit: Zresztą, przecież nie namawiam, to tylko propozycja. Każdy decyduje sam co, jak, w jakiej ilości i kiedy je
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
No właśnie to jest bardzo dobry pomysł na obiad...dla nas przynajmniej, wiadomo, każdy je, co może albo jak lubi
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Pewnie.
icon_smile.gif

To produkt śniadaniowy w USA, Wielkiej Brytanii i Irlandii. Ale wiadomo, nie jest to wymóg prawny
icon_smile.gif

Przypominam, że one smakuja jak biała kiełbasa, różnica tylko taka, że są bez osłonek i się je smaży, zamiast parzyć. Bardzo smaczne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Chyba się nie obrazisz, jesli je ugotuję na parze? Bo smażonego nie nada, ale na parze jak najbardziej!

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ależ skąd!
icon_smile.gif
Tak sobie myślę, że w piekarniku chyba też by je można upiec.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy