Kiflice

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
40 g drożdży
250 ml mleka
250 ml wody
800 g mąki
cukier (do zaczynu łyżeczka, do ciasta łyżka stołowa)
sól
50 ml oleju

do smarowania
2 łyżki smalcu albo margaryny
żółtko


- z drożdży, 50 ml mleka, 50 ml wody, 1 łyżeczki cukru i pół łyżeczki soli przygotować zaczyn
- kiedy ruszy, połączyć z resztą składników, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny,
- ciasto jeszcze troszkę wyrobić
- podzielić ciasto na osiem części, każdą uformować w kulkę, rozwałkować na grubość około 5 mm,
- rozpuścić smalec w rondelku, dodać żółtko i dobrze wymieszać,
- posmarować cztery placki ciasta smarowidłem ze smalcu i żółtka i nałożyć na nie pozostałe cztery placki,
- każdy placek rozwałkować, podzielić na osiem trójkątów, na każdy nałożyć nadzienie z dżemu lub nutelli (albo co Wam w duszy gra) i uformować rogaliki,
- posmarować tłuszczem lub białkiem posypać brązowym cukrem lub sezamem
- piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni prze około 20-25 minut (oryginalny przepis podaje 15 minut, ale to zdecydowanie za mało)

I teraz największy wic z formowaniem rogalików, ja miałam instrukcję zdjęciową z bloga, który podlinkowała Vana i z którego wzięłam przepis:
http://palachinkablog.com/serbian-kiflice/

Nie znałam tego sposobu, bardzo fajny jest i łatwy. Wszystkie rogaliki już będę tak robić.

rogale2.jpg

rogale3.jpg
 

Załączniki

  • rogale2.jpg
    rogale2.jpg
    79.6 KB · Wyświetleń: 3
  • rogale3.jpg
    rogale3.jpg
    79.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113
Świetny patent z tym formowaniem
daumen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113
Ja już go gdzieś widziałam i nawet wcielałam w życie.

Z czym robiłaś, ze śliwkami? Piękne są.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113
Ale ze świeżymi malinami, czy dżemem malinowym?
Pytam, bo mam i jedno, i drugie.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Hmm... Mojej rodzinie też smakowały, zażyczyli sobie jeszcze, a mnie tak średnio. Wolę ciasto bardziej pulchne i miękkie. Chociaż te nie są jakieś twarde, czy coś.
 

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Chyba jutro będę robić, ale z nieco innych proporcji.
Kawo, ile sztuk wyszło Tobie z tego przepisu?

Zastanawiam się nad nadzieniem... Pewnie zrobię 1/2 słodkiego i 1/2 wytrawnego.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy