Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Kiflice
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1341921" data-attributes="member: 422"><p>40 g drożdży</p><p>250 ml mleka</p><p>250 ml wody</p><p>800 g mąki</p><p>cukier (do zaczynu łyżeczka, do ciasta łyżka stołowa)</p><p>sól</p><p>50 ml oleju</p><p></p><p>do smarowania</p><p>2 łyżki smalcu albo margaryny</p><p>żółtko</p><p></p><p></p><p>- z drożdży, 50 ml mleka, 50 ml wody, 1 łyżeczki cukru i pół łyżeczki soli przygotować zaczyn</p><p>- kiedy ruszy, połączyć z resztą składników, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny,</p><p>- ciasto jeszcze troszkę wyrobić</p><p>- podzielić ciasto na osiem części, każdą uformować w kulkę, rozwałkować na grubość około 5 mm,</p><p>- rozpuścić smalec w rondelku, dodać żółtko i dobrze wymieszać,</p><p>- posmarować cztery placki ciasta smarowidłem ze smalcu i żółtka i nałożyć na nie pozostałe cztery placki,</p><p>- każdy placek rozwałkować, podzielić na osiem trójkątów, na każdy nałożyć nadzienie z dżemu lub nutelli (albo co Wam w duszy gra) i uformować rogaliki,</p><p>- posmarować tłuszczem lub białkiem posypać brązowym cukrem lub sezamem</p><p>- piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni prze około 20-25 minut (oryginalny przepis podaje 15 minut, ale to zdecydowanie za mało)</p><p></p><p>I teraz największy wic z formowaniem rogalików, ja miałam instrukcję zdjęciową z bloga, który podlinkowała Vana i z którego wzięłam przepis:</p><p><a href="http://palachinkablog.com/serbian-kiflice/" target="_blank">http://palachinkablog.com/serbian-kiflice/</a></p><p></p><p>Nie znałam tego sposobu, bardzo fajny jest i łatwy. Wszystkie rogaliki już będę tak robić.</p><p></p><p>[ATTACH=full]76843[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]76844[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1341921, member: 422"] 40 g drożdży 250 ml mleka 250 ml wody 800 g mąki cukier (do zaczynu łyżeczka, do ciasta łyżka stołowa) sól 50 ml oleju do smarowania 2 łyżki smalcu albo margaryny żółtko - z drożdży, 50 ml mleka, 50 ml wody, 1 łyżeczki cukru i pół łyżeczki soli przygotować zaczyn - kiedy ruszy, połączyć z resztą składników, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny, - ciasto jeszcze troszkę wyrobić - podzielić ciasto na osiem części, każdą uformować w kulkę, rozwałkować na grubość około 5 mm, - rozpuścić smalec w rondelku, dodać żółtko i dobrze wymieszać, - posmarować cztery placki ciasta smarowidłem ze smalcu i żółtka i nałożyć na nie pozostałe cztery placki, - każdy placek rozwałkować, podzielić na osiem trójkątów, na każdy nałożyć nadzienie z dżemu lub nutelli (albo co Wam w duszy gra) i uformować rogaliki, - posmarować tłuszczem lub białkiem posypać brązowym cukrem lub sezamem - piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni prze około 20-25 minut (oryginalny przepis podaje 15 minut, ale to zdecydowanie za mało) I teraz największy wic z formowaniem rogalików, ja miałam instrukcję zdjęciową z bloga, który podlinkowała Vana i z którego wzięłam przepis: [URL="http://palachinkablog.com/serbian-kiflice/"]http://palachinkablog.com/serbian-kiflice/[/URL] Nie znałam tego sposobu, bardzo fajny jest i łatwy. Wszystkie rogaliki już będę tak robić. [ATTACH=full]76843[/ATTACH] [ATTACH=full]76844[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Kiflice
Bottom