Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kinder pingwin
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="martyna22a" data-source="post: 1041799" data-attributes="member: 13902"><p>Ciasto pochodzi z forum &quot;smaczny&quot; nie znalazlam go tu pod taka nazwa wiec nie wiem czy jest moze pod inna, jesli tak prosze o usuniecie. Ciasto robilam kilka razy i wg przepisu i z kremem karpatkowym, jest bardzo smaczne, puszyste, uwielbiamy je, robilam je takze jako tort z podwojnych skladnikow. </p><p>Polecam!</p><p></p><p>NA BISZKOPT:</p><p>-4 jajka</p><p>-3 łyżki mąki</p><p>-4 łyżki cukru</p><p>-1 łyżka kakao</p><p>-1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p>NA MASĘ:</p><p>-0,5 litra śmietany kremówki</p><p>-2 &quot;śmietan-fixy&quot;</p><p>-4 łyżki cukru pudru</p><p></p><p>NA GLAZURĘ CZEKOLADOWĄ:</p><p>-20 dag czekolady</p><p>-1/4 kostki margaryny</p><p>-2-3 krople oleju</p><p>-4 łyżki wody </p><p></p><p>BISZKOPT:</p><p>Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Później (wciąż ubijając) dodawać po 1 żółtku.</p><p>Mąkę wymieszać w oddzielnej miseczce z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać ją do masy po 1 łyżce, mieszając ręcznie (pod żadnym pozorem przy pomocy miksera!!!). Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich upiec w blaszce o wymiarach 25x36 cm, w temperaturze 180 stopni. Po 15 minutach powinny być gotowe. Uwaga! Proszę nie przerażać się,że ciasto wyszło cienkie! W tym właśnie tkwi jego urok </p><p></p><p>MASA:</p><p>Kremówkę schłodzić, a później ubić na sztywno z cukrem pudrem i &quot;śmietan-fixami&quot;.</p><p></p><p>GLAZURA CZEKOLADOWA:</p><p>Wszystkie składniki rozpuścić razem na parze. Wystudzić.</p><p></p><p>TERAZ WYSTARCZY TYLKO...</p><p>Na pierwszy biszkopt nałożyć połowę masy. Ładnie wyrównać i rozsmarować na niej połowę glazury. Odstawić w zimne miejsce do czasu, aż zastygnie i stwardnieje. Wówczas nałożyć na nią pozostałą masę i przykryć drugim biszkoptem. Polać pozostałą glazurą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="martyna22a, post: 1041799, member: 13902"] Ciasto pochodzi z forum "smaczny" nie znalazlam go tu pod taka nazwa wiec nie wiem czy jest moze pod inna, jesli tak prosze o usuniecie. Ciasto robilam kilka razy i wg przepisu i z kremem karpatkowym, jest bardzo smaczne, puszyste, uwielbiamy je, robilam je takze jako tort z podwojnych skladnikow. Polecam! NA BISZKOPT: -4 jajka -3 łyżki mąki -4 łyżki cukru -1 łyżka kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia NA MASĘ: -0,5 litra śmietany kremówki -2 "śmietan-fixy" -4 łyżki cukru pudru NA GLAZURĘ CZEKOLADOWĄ: -20 dag czekolady -1/4 kostki margaryny -2-3 krople oleju -4 łyżki wody BISZKOPT: Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Później (wciąż ubijając) dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać w oddzielnej miseczce z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać ją do masy po 1 łyżce, mieszając ręcznie (pod żadnym pozorem przy pomocy miksera!!!). Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich upiec w blaszce o wymiarach 25x36 cm, w temperaturze 180 stopni. Po 15 minutach powinny być gotowe. Uwaga! Proszę nie przerażać się,że ciasto wyszło cienkie! W tym właśnie tkwi jego urok MASA: Kremówkę schłodzić, a później ubić na sztywno z cukrem pudrem i "śmietan-fixami". GLAZURA CZEKOLADOWA: Wszystkie składniki rozpuścić razem na parze. Wystudzić. TERAZ WYSTARCZY TYLKO... Na pierwszy biszkopt nałożyć połowę masy. Ładnie wyrównać i rozsmarować na niej połowę glazury. Odstawić w zimne miejsce do czasu, aż zastygnie i stwardnieje. Wówczas nałożyć na nią pozostałą masę i przykryć drugim biszkoptem. Polać pozostałą glazurą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kinder pingwin
Top
Bottom