Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Kiopułu z pieczoną papryką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1343142" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Kiopułu z pieczoną papryką</strong></p><p></p><p>czyli pyszna pasta z pieczonych bakłażanów i papryki. </p><p></p><p>Źródło: <a href="http://lawendowydom.com.pl/kiopulu-z-pieczona-papryka-czyli-bulgarskie-smaki/" target="_blank">http://lawendowydom.com.pl/kiopulu-z-piecz...lgarskie-smaki/</a></p><p></p><p>Składniki:</p><p>2 bakłażany (u mnie 3 średniej wielkości)</p><p>3 papryki (u mnie sześć średnich, bo tyle mi się zmieściło na blasze)</p><p>3 łyżki oleju (u mnie dodatkowo łyżka oliwy)</p><p>1 ząbek czosnku (dałam 3)</p><p> sól</p><p> </p><p>Wykonanie:</p><p>Warzywa umyć. Bakłażany nakłuć widelcem, ułożyć razem z papryką na ruszcie w piekarniku i piec ok. 30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości bakłażanów) na opcji grill, co jakiś czas obracając (ja piekłam z termoobiegiem w 200 stopniach). Chodzi o to, by skórka stała się czarna, a wnętrze pozostało miękkie. Opieczone warzywa pozostawić do ostygnięcia w zamkniętym naczyniu lub worku foliowym, następnie obrać ze skóry. Paprykę dodatkowo pozbawić gniazd nasiennych i drobno posiekać. Czosnek rozgnieść w moździerzu z solą na papkę. Ciągle mieszając dodawać stopniowo olej, aż do uzyskania konsystencji zbliżonej do majonezu. Do czosnku z oliwą dodawać stopniowo kawałki bakłażana, rozgniatając je na miazgę (ja je zwyczajnie drobniutko posiekałam). Na koniec wymieszać z pokrojoną drobno papryką.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]76938[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1343142, member: 1024"] [B]Kiopułu z pieczoną papryką[/B] czyli pyszna pasta z pieczonych bakłażanów i papryki. Źródło: [URL="http://lawendowydom.com.pl/kiopulu-z-pieczona-papryka-czyli-bulgarskie-smaki/"]http://lawendowydom.com.pl/kiopulu-z-piecz...lgarskie-smaki/[/URL] Składniki: 2 bakłażany (u mnie 3 średniej wielkości) 3 papryki (u mnie sześć średnich, bo tyle mi się zmieściło na blasze) 3 łyżki oleju (u mnie dodatkowo łyżka oliwy) 1 ząbek czosnku (dałam 3) sól Wykonanie: Warzywa umyć. Bakłażany nakłuć widelcem, ułożyć razem z papryką na ruszcie w piekarniku i piec ok. 30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości bakłażanów) na opcji grill, co jakiś czas obracając (ja piekłam z termoobiegiem w 200 stopniach). Chodzi o to, by skórka stała się czarna, a wnętrze pozostało miękkie. Opieczone warzywa pozostawić do ostygnięcia w zamkniętym naczyniu lub worku foliowym, następnie obrać ze skóry. Paprykę dodatkowo pozbawić gniazd nasiennych i drobno posiekać. Czosnek rozgnieść w moździerzu z solą na papkę. Ciągle mieszając dodawać stopniowo olej, aż do uzyskania konsystencji zbliżonej do majonezu. Do czosnku z oliwą dodawać stopniowo kawałki bakłażana, rozgniatając je na miazgę (ja je zwyczajnie drobniutko posiekałam). Na koniec wymieszać z pokrojoną drobno papryką. [ATTACH=full]76938[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Kiopułu z pieczoną papryką
Top
Bottom