Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Kisiel z czerwonych owoców
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1271909" data-attributes="member: 2721"><p>Deser ten popularny jest w Niemczech (Rote Grütze) oraz w Skandynawii (R&#248;dgr&#248;d). Poniżej znajdziecie go w wersji R&#248;dgr&#248;d med flode, czyli ze śmietaną. Deser ten jest nazywany nieoficjalnie duńskim deserem narodowym, a jego nazwa to słynny duński &quot;łamacz języka&quot;, połączenie głosek dość trudnych do wymówienia dla obcokrajowca. Dosłownie oznacza to &quot;sos z czerwonych owoców ze śmietaną&quot; i jest naprawdę pyszne, owocowe i o wiele bardziej intensywne w smaku, niż zwykły kisiel. </p><p>A do tego zdecydowanie zdrowsze, ponieważ przygotowane w domu, bez użycia chemicznych polepszaczy. I od razu zapachniało w domu latem! Przepis pochodzi z książki &quot; Toutes les saveurs - Cuisine Danoise.&quot; Editorial Escudo de Oro, S.A. </p><p></p><p>[ATTACH=full]72105[/ATTACH]</p><p></p><p>Sprawa jest bardzo prosta:</p><p></p><p>500 g czerwonych owoców - użyłam mieszanej mrożonki typu &quot;owoce leśne&quot;, zawierającej truskawki, maliny, wiśnie i czerwoną porzeczkę</p><p>100 g cukru - w zależności od kwaśności użytych owoców</p><p>2 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej</p><p>300 ml wody</p><p></p><p>Owoce zagotować w rondlu z 250 ml wody i cukrem. </p><p>Następnie w 50 ml wody rozrabiamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i dodajemy do owoców, mieszając. Gotujemy ok. 3 minuty, mieszając (gotujemy je krótko, by nie rozgotowały się, lecz zachowały swój kolor i kształt).</p><p></p><p>Podajemy z kleksem bitej śmietany.</p><p>Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1271909, member: 2721"] Deser ten popularny jest w Niemczech (Rote Grütze) oraz w Skandynawii (Rødgrød). Poniżej znajdziecie go w wersji Rødgrød med flode, czyli ze śmietaną. Deser ten jest nazywany nieoficjalnie duńskim deserem narodowym, a jego nazwa to słynny duński "łamacz języka", połączenie głosek dość trudnych do wymówienia dla obcokrajowca. Dosłownie oznacza to "sos z czerwonych owoców ze śmietaną" i jest naprawdę pyszne, owocowe i o wiele bardziej intensywne w smaku, niż zwykły kisiel. A do tego zdecydowanie zdrowsze, ponieważ przygotowane w domu, bez użycia chemicznych polepszaczy. I od razu zapachniało w domu latem! Przepis pochodzi z książki " Toutes les saveurs - Cuisine Danoise." Editorial Escudo de Oro, S.A. [ATTACH=full]72105[/ATTACH] Sprawa jest bardzo prosta: 500 g czerwonych owoców - użyłam mieszanej mrożonki typu "owoce leśne", zawierającej truskawki, maliny, wiśnie i czerwoną porzeczkę 100 g cukru - w zależności od kwaśności użytych owoców 2 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej 300 ml wody Owoce zagotować w rondlu z 250 ml wody i cukrem. Następnie w 50 ml wody rozrabiamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i dodajemy do owoców, mieszając. Gotujemy ok. 3 minuty, mieszając (gotujemy je krótko, by nie rozgotowały się, lecz zachowały swój kolor i kształt). Podajemy z kleksem bitej śmietany. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Kisiel z czerwonych owoców
Top
Bottom