Kiszka ziemniaczana

gohha

Member
Sty 12, 2005
2,824
0
0
Składniki:
ziemniaki - nie mniej niż 3-5 kg
słonina lub tłusty boczek surowy ok.20-40dkg
cebula
2-3 jajka
jelita grube
sól
pieprz
inne przyprawy wg uznania
Opis wykonania:
Obrać ziemniaki i zetrzeć na drobnejtarce, posiekać cebulę na drobną kostkę. Słoninę równieżpokroić na drobne kawałki. Jajkaroztrzepać i dodać do startychziemniaków, następnie zeskwarzyć słoninę z cebuląi dodać do ziemniaków. Oczywiście wszystko tonależy przyprawić solą i pieprzem. UWAGA!! ostrożniez solą !! Wszystko dokładnie wymieszać, następnienadziać (oszlamowane) jelita do 1/2-2/3 ichpojemności. Jelita są różnej długości i grubościwięc farsz musi być luźny, aby podczas pieczenianie popękały kiszki. Piekarnik nagrzać do temp. Ok.;180-200 st. Pełne jelita luźno rozłożyć nablachach (posmarowanych smalcem !!) i wstawić dopieczenia. Piec około dwóch godzin, sprawdzając inakłuwając kiszkę. A jeżeli pęknie któraś kiszkato nie przejmować się, ten upieczony farsz jestnajsmaczniejsszy:)
W przypadku, gdy zabraknie nam jelit, a zostanie sporo farszu, to resztę należy wlać do małej keksówki. Oczywiście wysmarowanej tłuszczem. Warto wtedy również na dno położyć kilka plastrów boczku lub słoniny. To danie jest również bardzo smaczne na drugi dzień, odsmażane w plastrach na patelni. SMACZNEGO!!!!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy