Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Kiszona kapusta po alzacku. Choucroute
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1332338" data-attributes="member: 2721"><p>W przeciwieństwie do polskiego bigosu, dodatki mięsne we francuskiej wersji kiszonej kapusty nie są drobniutko posiekane, lecz pozostawione w dużych kawałkach. Dzięki temu danie ładnie się prezentuje. Typowym dodatkiem do tej potrawy z rejonu Alzacji są gotowane ziemniaki. Danie podaje się ułożone na dużych półmiskach, po czym każdy nakłada sobie na swój talerz porcję kapusty, wybrane mięso oraz ziemniaki. Przepis z książki Savoury Specialities from Alsace, I.D. Edition. </p><p></p><p>[ATTACH=full]76090[/ATTACH]</p><p></p><p>800 g kiszonej kapusty</p><p><span style="font-size: 26px">1 duża cebula</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 listek laurowy</span></p><p><span style="font-size: 26px">3 ziarna ziela angielskiego</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 łyżeczki kminku</span></p><p><span style="font-size: 26px">czarny pieprz do smaku</span></p><p></p><p>następnie różnego rodzaju kiełbasy. We francuskiej wersji były to np. m.in. kiełbaski z Tuluzy. W polskiej w to miejsce można dać parówki.</p><p></p><p><span style="font-size: 26px">- kilka plastrów boczku</span></p><p><span style="font-size: 26px">- 3 parówki</span></p><p><span style="font-size: 26px">- 3 kiełbaski śląskie</span></p><p><span style="font-size: 26px">- 2 serdelki</span></p><p></p><p>Kapustę odcisnąć z soku i posiekać.</p><p></p><p>W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażyc boczek pokrojony na grubsze półplastry. Kiedy się zrumieni, wyjąć go z garnka i podsmażyć obraną, posiekaną cebulę. </p><p>Następnie dodać kapustę i chwilę smażyć, mieszając. Dodać przyprawy oraz pozostałe kiełbaski przekrojone wzdłóż, oraz przekrojone na pół parówki. </p><p>Mieszamy całość, podlewamy niewielką ilością wody, by kapusta się nie przypaliła, po czym dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut, aż kapusta zmięknie.</p><p></p><p>W międzyczasie gotujemy ziemniaki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1332338, member: 2721"] W przeciwieństwie do polskiego bigosu, dodatki mięsne we francuskiej wersji kiszonej kapusty nie są drobniutko posiekane, lecz pozostawione w dużych kawałkach. Dzięki temu danie ładnie się prezentuje. Typowym dodatkiem do tej potrawy z rejonu Alzacji są gotowane ziemniaki. Danie podaje się ułożone na dużych półmiskach, po czym każdy nakłada sobie na swój talerz porcję kapusty, wybrane mięso oraz ziemniaki. Przepis z książki Savoury Specialities from Alsace, I.D. Edition. [ATTACH=full]76090[/ATTACH] 800 g kiszonej kapusty [SIZE=10]1 duża cebula[/SIZE] [SIZE=10]1 listek laurowy[/SIZE] [SIZE=10]3 ziarna ziela angielskiego[/SIZE] [SIZE=10]1/2 łyżeczki kminku[/SIZE] [SIZE=10]czarny pieprz do smaku[/SIZE] następnie różnego rodzaju kiełbasy. We francuskiej wersji były to np. m.in. kiełbaski z Tuluzy. W polskiej w to miejsce można dać parówki. [SIZE=10]- kilka plastrów boczku[/SIZE] [SIZE=10]- 3 parówki[/SIZE] [SIZE=10]- 3 kiełbaski śląskie[/SIZE] [SIZE=10]- 2 serdelki[/SIZE] Kapustę odcisnąć z soku i posiekać. W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażyc boczek pokrojony na grubsze półplastry. Kiedy się zrumieni, wyjąć go z garnka i podsmażyć obraną, posiekaną cebulę. Następnie dodać kapustę i chwilę smażyć, mieszając. Dodać przyprawy oraz pozostałe kiełbaski przekrojone wzdłóż, oraz przekrojone na pół parówki. Mieszamy całość, podlewamy niewielką ilością wody, by kapusta się nie przypaliła, po czym dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut, aż kapusta zmięknie. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Kiszona kapusta po alzacku. Choucroute
Top
Bottom