Jeśli uda Wam się zdobyć dwie dorodne pigwy, możecie przyrządzić wyjątkowo smaczną wersję duszonej, kiszonej kapusty. Przepis z miesięcznika Ty i Ja.
Składniki
2 spore pigwy
szklanka białego wina (brałam półwytrawne, ale może być nawet wino domowej roboty)
2 łyżki miodu
1/2 kg kiszonej kapusty
4 łyżki smalcu (najlepszy gęsi)
mały listek laurowy
szczypta pieprzu
3 gożdziki
Pigwy obieramy cienko i kroimy w plasterki, które gotujemy na małym ogniu przez 15 minut w białym winie z dodatkiem miodu. Po tym czasie dodajemy do pigw kapustę, lekko odciśniętą z soku, smalec, listek laurowy i gożdziki. Po 30- 40 minutach kapusta powinna być gotowa. Podajemy ją do pieczeni, mięs smażonych, a doskonale pasuje też do pieczonej gęsi.
Składniki
2 spore pigwy
szklanka białego wina (brałam półwytrawne, ale może być nawet wino domowej roboty)
2 łyżki miodu
1/2 kg kiszonej kapusty
4 łyżki smalcu (najlepszy gęsi)
mały listek laurowy
szczypta pieprzu
3 gożdziki
Pigwy obieramy cienko i kroimy w plasterki, które gotujemy na małym ogniu przez 15 minut w białym winie z dodatkiem miodu. Po tym czasie dodajemy do pigw kapustę, lekko odciśniętą z soku, smalec, listek laurowy i gożdziki. Po 30- 40 minutach kapusta powinna być gotowa. Podajemy ją do pieczeni, mięs smażonych, a doskonale pasuje też do pieczonej gęsi.