Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Kiszone cytryny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1052763" data-attributes="member: 692"><p>Składniki:</p><p></p><p>cytryny</p><p>ziarno kolendry</p><p>sol</p><p>woda</p><p>olej</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Cytryny otrzeć ze skorki lub oskrobać zesterem ( skórkę zużyć np. do sosu cytrynowego). Pokroić w plasterki, posolić i ułożyć na sicie lub cedzaku, odstawić na 1 godzinę.</p><p>Obcieknięty sok wylać.</p><p>Ziarna kolendry utłuc grubo w moździerzu lub wałkiem w ścierce. Plastry cytryny układać w słoiku przesypując kolendrą.</p><p>Zrobić zalewę z wody i soli w proporcji: 1 łyżka stołowa soli na 1 litr zimnej wody. Zalać krążki cytryn, na wierzch wlać 3-5 mm oleju. Przykryć ale nie zakręcać szczelnie, odstawić do fermentacji.</p><p>Nadają się do użytku już po 7 dniach jeśli stoją w ciepłym miejscu, jeśli w zimnym - trwa to dłużej. Po zakończeniu fermentacji</p><p>słoik należy zakręcić i odstawić do spiżarni.</p><p></p><p>[ATTACH=full]58788[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1052763, member: 692"] Składniki: cytryny ziarno kolendry sol woda olej Wykonanie: Cytryny otrzeć ze skorki lub oskrobać zesterem ( skórkę zużyć np. do sosu cytrynowego). Pokroić w plasterki, posolić i ułożyć na sicie lub cedzaku, odstawić na 1 godzinę. Obcieknięty sok wylać. Ziarna kolendry utłuc grubo w moździerzu lub wałkiem w ścierce. Plastry cytryny układać w słoiku przesypując kolendrą. Zrobić zalewę z wody i soli w proporcji: 1 łyżka stołowa soli na 1 litr zimnej wody. Zalać krążki cytryn, na wierzch wlać 3-5 mm oleju. Przykryć ale nie zakręcać szczelnie, odstawić do fermentacji. Nadają się do użytku już po 7 dniach jeśli stoją w ciepłym miejscu, jeśli w zimnym - trwa to dłużej. Po zakończeniu fermentacji słoik należy zakręcić i odstawić do spiżarni. [ATTACH=full]58788[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Kiszone cytryny
Top
Bottom