Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Klapsy w kremie twarożkowo-śmietankowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 894490" data-attributes="member: 10341"><p>Jest to deser znakomity, o dużych walorach odżywczych. Znalazłam go w miesięczniku Ty i Ja, jak zwykle w doskonałym opracowaniu Marii Lemnis i Henryka Vitry. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>30 - 35 dkg śmietankowego twarożku</p><p>1 paczka cukru waniliowego</p><p>1/4 litra (szklanka) śmietanki kremówki</p><p>10 dkg cukru pudru</p><p>1 kg soczystych, dojrzałych gruszek klapsów</p><p>1 łyżka oparzonych, pokrojonych na cienkie paseczki migdałów (brałam płatki migdałowe)</p><p></p><p>Twarożek przecieramy przez sito i ucieramy na puch z cukrem waniliowym. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo, pod koniec ubijania, cukier puder. Ubitą śmietankę łączymy delikatnie z masą serową. Gruszki cienko obieramy, dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.</p><p>W szklanej salaterce kładziemy warstwę kremu twarożkowo-śmietankowego, na kremie układamy ćwiartki klapsów i gruszki przykrywamy resztą kremu. Całość posypujemy lekko zrumienionymi na suchej patelni migdałami lub płatkami migdałowymi. Podajemy lekko ochłodzone w lodówce. Wówczas smakują najlepiej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 894490, member: 10341"] Jest to deser znakomity, o dużych walorach odżywczych. Znalazłam go w miesięczniku Ty i Ja, jak zwykle w doskonałym opracowaniu Marii Lemnis i Henryka Vitry. [B]Składniki [/B]30 - 35 dkg śmietankowego twarożku 1 paczka cukru waniliowego 1/4 litra (szklanka) śmietanki kremówki 10 dkg cukru pudru 1 kg soczystych, dojrzałych gruszek klapsów 1 łyżka oparzonych, pokrojonych na cienkie paseczki migdałów (brałam płatki migdałowe) Twarożek przecieramy przez sito i ucieramy na puch z cukrem waniliowym. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo, pod koniec ubijania, cukier puder. Ubitą śmietankę łączymy delikatnie z masą serową. Gruszki cienko obieramy, dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. W szklanej salaterce kładziemy warstwę kremu twarożkowo-śmietankowego, na kremie układamy ćwiartki klapsów i gruszki przykrywamy resztą kremu. Całość posypujemy lekko zrumienionymi na suchej patelni migdałami lub płatkami migdałowymi. Podajemy lekko ochłodzone w lodówce. Wówczas smakują najlepiej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Klapsy w kremie twarożkowo-śmietankowym
Top
Bottom