Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Klasyczny sernik domowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Puchatek" data-source="post: 199025" data-attributes="member: 94"><p>Wprawdzie nie krakowski, ale mój rodzinny </p><p></p><p>KLASYCZNY SERNIK DOMOWY Tortownica 26cm</p><p>Kruche ciasto</p><p>15 dag mąki, 1 żółtko, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, szczypta soli</p><p>Nadzienie</p><p>1/2 kg chudego białego sera, 1 łyżeczka kaszy manny, 3 żółtka, 3 białka, 12,5 dag miękkiego masła, 15 dag cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, skórka otarta z 1 dużej cytryny</p><p></p><p> Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem Dodać żółtko, cukier i szczyptę sili i szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na godzinę. </p><p> Ser dwukrotnie przepuścić przez praskę do ziemniaków, albo dwa razy zemleć w maszynce do mięsa.</p><p> Piekarnik nastawić aby się rozgrzał do 180 stopni.</p><p> Ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z folii, podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować na kształt dna tortownicy i wyłożyć nim dno. Drugą część rozwałkować na pasek szerokości ok. 4 cm i wyłożyć nim brzegi tortownicy.</p><p> Miękkie masło utrzeć z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na gładką masę. Kolejno, stale ucierając, dodawać po jednym żółtka i twaróg, po łyżce na przemian. Na koniec dokładnie wymieszać z łyżeczką kaszy manny i otartą skórką cytrynową.</p><p> Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Delikatnie połączyć z masą serową.</p><p> </p><p> Przełożyć do formy wyłożonej ciastem i wyrównać powierzchnię i piec przez ok. 50 mninut w temperaturze 180 stopni.</p><p> Po upływie tego czasu zredukować temperaturę do 170 stopni i piec dalsze 10 mnnut.</p><p> Ostatnie 5 minut (z tych dziesięciu) piec przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.</p><p> Studzić w piecu w formie przy uchylonych drzwiczkach.</p><p></p><p>Mimo iż ten sernik robiony jest z bardzo prostych składników, poprawnie wykonany potrafi swoim smakiem zachwycić nie jedno wymagające podniebienie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Puchatek, post: 199025, member: 94"] Wprawdzie nie krakowski, ale mój rodzinny KLASYCZNY SERNIK DOMOWY Tortownica 26cm Kruche ciasto 15 dag mąki, 1 żółtko, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, szczypta soli Nadzienie 1/2 kg chudego białego sera, 1 łyżeczka kaszy manny, 3 żółtka, 3 białka, 12,5 dag miękkiego masła, 15 dag cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, skórka otarta z 1 dużej cytryny Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem Dodać żółtko, cukier i szczyptę sili i szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na godzinę. Ser dwukrotnie przepuścić przez praskę do ziemniaków, albo dwa razy zemleć w maszynce do mięsa. Piekarnik nastawić aby się rozgrzał do 180 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z folii, podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować na kształt dna tortownicy i wyłożyć nim dno. Drugą część rozwałkować na pasek szerokości ok. 4 cm i wyłożyć nim brzegi tortownicy. Miękkie masło utrzeć z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na gładką masę. Kolejno, stale ucierając, dodawać po jednym żółtka i twaróg, po łyżce na przemian. Na koniec dokładnie wymieszać z łyżeczką kaszy manny i otartą skórką cytrynową. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć do formy wyłożonej ciastem i wyrównać powierzchnię i piec przez ok. 50 mninut w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu zredukować temperaturę do 170 stopni i piec dalsze 10 mnnut. Ostatnie 5 minut (z tych dziesięciu) piec przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Studzić w piecu w formie przy uchylonych drzwiczkach. Mimo iż ten sernik robiony jest z bardzo prostych składników, poprawnie wykonany potrafi swoim smakiem zachwycić nie jedno wymagające podniebienie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Klasyczny sernik domowy
Top
Bottom