Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Klasztorna kasza mieszana
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 816255" data-attributes="member: 692"><p>Z radością przyłączam się do zabawy! </p><p>Oto bardzo postna potrawa klasztorna kasza mieszana.</p><p></p><p>1/2 szklanki kaszy manny</p><p>1/2 szklanki kaszy kukurydzianej</p><p>1/2 szklanki kaszy jeczmiennej typu peczak</p><p></p><p>albo</p><p></p><p>1/2 szklanki kaszki krakowskiej</p><p>1/2 szklanki kaszy gryczanej</p><p>1/2 szklanki kaszy jeczmiennej wiejskiej</p><p></p><p>2 szklanki startych na grubej tarce warzyw ( marchew, seler, pietruszka, rzodkiew, brukiew, cebula i co jeszcze pod reke wpadnie - najmniej dwa rodzaje)</p><p></p><p>1/2 szklanki oleju</p><p>osolona woda </p><p></p><p>W naczyniu żaroodpornym olej rozprowadzić na dnie, ułożyć połowę warzyw, na to wysypać wymieszana kasze i przykryć resztąwarzyw. Zalać osolona woda tak, by tylko przykryła potrawę. Zapiec w piekarniku prze ok 20 min w temp.200 stopni. Podawać ze śmietaną.</p><p></p><p>Nieco oryginalne w smaku, ale dobre. Ja to robiłam również w wersji nieortodoksyjnej, używałam rosołu z kostki zamiast słonej wody i dodawałam cząbru i pieprzu ziołowego.</p><p></p><p>Jeżeli nie spotka się z entuzjazmem i trzeba będzie zagopodarować pozostalości , można wymieszać na jednolitą masę, dodać jajko, wyporcjować łyżką do lodów i zapiec.</p><p></p><p>Przepis ( z modyfikowany przezemni8e) pochodzi z książki Gabrieli Augustynowicz &quot;Przysmaki z monastyrów&quot;</p><p></p><p>qd</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 816255, member: 692"] Z radością przyłączam się do zabawy! Oto bardzo postna potrawa klasztorna kasza mieszana. 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej 1/2 szklanki kaszy jeczmiennej typu peczak albo 1/2 szklanki kaszki krakowskiej 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1/2 szklanki kaszy jeczmiennej wiejskiej 2 szklanki startych na grubej tarce warzyw ( marchew, seler, pietruszka, rzodkiew, brukiew, cebula i co jeszcze pod reke wpadnie - najmniej dwa rodzaje) 1/2 szklanki oleju osolona woda W naczyniu żaroodpornym olej rozprowadzić na dnie, ułożyć połowę warzyw, na to wysypać wymieszana kasze i przykryć resztąwarzyw. Zalać osolona woda tak, by tylko przykryła potrawę. Zapiec w piekarniku prze ok 20 min w temp.200 stopni. Podawać ze śmietaną. Nieco oryginalne w smaku, ale dobre. Ja to robiłam również w wersji nieortodoksyjnej, używałam rosołu z kostki zamiast słonej wody i dodawałam cząbru i pieprzu ziołowego. Jeżeli nie spotka się z entuzjazmem i trzeba będzie zagopodarować pozostalości , można wymieszać na jednolitą masę, dodać jajko, wyporcjować łyżką do lodów i zapiec. Przepis ( z modyfikowany przezemni8e) pochodzi z książki Gabrieli Augustynowicz "Przysmaki z monastyrów" qd [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Klasztorna kasza mieszana
Top
Bottom