Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Klops czyli Pieczen Rzymska*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kermidt" data-source="post: 462544" data-attributes="member: 59"><p>Pieczen rzymska zna kazdy. To taki wielki kotlet mielony, tyle ze zdrowszy, bo nie smazony i roboty z nim znacznie mniej. </p><p></p><p>Najwieksza zaleta jest to, ze ma sie od razu 2-3 obiady (chyba, ze ktos wciagnie na zimno), a podajac z roznymi surowkami i sosami nie karmi sie codziennie tym samym.</p><p></p><p>3/4 kg miesa mielonego (pol na pol wolowo-wieprzowe lub drob)</p><p>4 jaja</p><p>1/2 szkl bulki tartej</p><p>1 duza cebula </p><p>olej/smalec</p><p>przyprawy</p><p></p><p></p><p></p><p>Cebule pokroic drobno, zeszklic na 2 lyzkach tluszczu, goraca dodac do miesa, wbic jedno jajo, dodac po pol lyzeczki czosnku (proszek lub granulowany, mozna tez swiezy zeszklic z cebula), imbiru i szczypte kardamonu i galki muszkatulowej. Wymieszac. </p><p>Wsypac bulke, polac goraca woda i wymieszac na jednolita mase. </p><p>Solic na koncu, bo sol wchlania wode i trudniej sie miesza i w razie potrzeby dodac wody. Masa ma byc jak na mielone. </p><p></p><p>W miedzyczasie pozostale 3 jajka powinny byc ugotowane na twardo i obrane. </p><p></p><p>Polowe masy (z okladem) wlozyc do formy, w to lekko wcisnac jajka i przykryc reszta miesa. </p><p></p><p>Wierzch mozna przybrac podsmazona cebulka lub pieczarkami lub posypac w prazki np. slodka papryka w proszku. </p><p></p><p>Piec w temp. 160-170 stopni 45-60 min. </p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>DODATKOWE INFORMACJE</p><p></p><p>Doskonale sa specjalne dwupoziomowe brytfanki, bo mozna sos wykorzystac. </p><p></p><p>Podawac z sosami: </p><p>1/ pieczeniowy (beszamel + to co z pieczenia i dosmaczyc) z kazda salata, surowka</p><p>2/ chrzanowy z surowka z buraczkow lub czerwonej kapusty</p><p>3/ pomidorowy i kapusta na slodko (szybka wersja -bok-choy)</p><p>4/ grzybowy, kasza gryczana i kiszonki</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kermidt, post: 462544, member: 59"] Pieczen rzymska zna kazdy. To taki wielki kotlet mielony, tyle ze zdrowszy, bo nie smazony i roboty z nim znacznie mniej. Najwieksza zaleta jest to, ze ma sie od razu 2-3 obiady (chyba, ze ktos wciagnie na zimno), a podajac z roznymi surowkami i sosami nie karmi sie codziennie tym samym. 3/4 kg miesa mielonego (pol na pol wolowo-wieprzowe lub drob) 4 jaja 1/2 szkl bulki tartej 1 duza cebula olej/smalec przyprawy Cebule pokroic drobno, zeszklic na 2 lyzkach tluszczu, goraca dodac do miesa, wbic jedno jajo, dodac po pol lyzeczki czosnku (proszek lub granulowany, mozna tez swiezy zeszklic z cebula), imbiru i szczypte kardamonu i galki muszkatulowej. Wymieszac. Wsypac bulke, polac goraca woda i wymieszac na jednolita mase. Solic na koncu, bo sol wchlania wode i trudniej sie miesza i w razie potrzeby dodac wody. Masa ma byc jak na mielone. W miedzyczasie pozostale 3 jajka powinny byc ugotowane na twardo i obrane. Polowe masy (z okladem) wlozyc do formy, w to lekko wcisnac jajka i przykryc reszta miesa. Wierzch mozna przybrac podsmazona cebulka lub pieczarkami lub posypac w prazki np. slodka papryka w proszku. Piec w temp. 160-170 stopni 45-60 min. DODATKOWE INFORMACJE Doskonale sa specjalne dwupoziomowe brytfanki, bo mozna sos wykorzystac. Podawac z sosami: 1/ pieczeniowy (beszamel + to co z pieczenia i dosmaczyc) z kazda salata, surowka 2/ chrzanowy z surowka z buraczkow lub czerwonej kapusty 3/ pomidorowy i kapusta na slodko (szybka wersja -bok-choy) 4/ grzybowy, kasza gryczana i kiszonki [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Klops czyli Pieczen Rzymska*
Top
Bottom