Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Klops zapiekany z chlebem i serem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 768859" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Jadłam tę potrawę u mojej kuzynki i postanowiłam zrobić ją w domu. Myślę, że się udała</span>. Można ją podawać z ziemniakami, chlebem itp, ale mnie najbardziej smakuje sama, bo chleb jest już w środku.</p><p></p><p>[ATTACH=full]34427[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 kg mięsa mielonego (wołowo - wieprzowego)</p><p>bochenek (60 dkg ) chleba razowego</p><p>3 duże cebule</p><p>2 łyżki masła</p><p>2 łyżki oleju</p><p>2 jajka</p><p>10 grubszych plasterków sera żółtego ( ja brałam goudę)</p><p>sól, pieprz</p><p>trochę vegety do smaku</p><p>masło i bułka tarta do formy</p><p></p><p>Cebulę obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na rozgrzanym oleju z masłem do uzyskania złotego koloru.</p><p>Chleb, jeśli ma grubą skórkę okrawamy jak najcieniej, albo ścieramy skórkę na tarce. Miękką skórkę zostawiamy. Kroimy go na plastry i skrapiamy obficie wodą, Kiedy chleb już nasiąknie, dokładnie go odciskamy z wody. Dodajemy do niego przesmażoną cebulę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pół łyżeczką vegety i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.</p><p>Do mielonego mięsa dodajemy jajka, sól, pieprz i też trochę vegety i znów dokładnie wyrabiamy.</p><p>Formę keksową wykładamy folią aluminiową, zostawiając zapas na zawinięcie klopsa, smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Na spodzie kładziemy połowę masy mięsnej, na to 5 plasterków sera, potem przyprawiony chleb i znów 5 plasterków sera i przykrywamy drugą połową masy mięsnej. Folię zawijamy i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 st. Jakieś 20 minut przed końcem pieczenia folię na wierzchu odkrywamy, żeby klops mógł się zrumienić i miał chrupiącą skórkę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 768859, member: 10341"] [SIZE=10]Jadłam tę potrawę u mojej kuzynki i postanowiłam zrobić ją w domu. Myślę, że się udała[/SIZE]. Można ją podawać z ziemniakami, chlebem itp, ale mnie najbardziej smakuje sama, bo chleb jest już w środku. [ATTACH=full]34427[/ATTACH] [B]Składniki [/B]1 kg mięsa mielonego (wołowo - wieprzowego) bochenek (60 dkg ) chleba razowego 3 duże cebule 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 2 jajka 10 grubszych plasterków sera żółtego ( ja brałam goudę) sól, pieprz trochę vegety do smaku masło i bułka tarta do formy Cebulę obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na rozgrzanym oleju z masłem do uzyskania złotego koloru. Chleb, jeśli ma grubą skórkę okrawamy jak najcieniej, albo ścieramy skórkę na tarce. Miękką skórkę zostawiamy. Kroimy go na plastry i skrapiamy obficie wodą, Kiedy chleb już nasiąknie, dokładnie go odciskamy z wody. Dodajemy do niego przesmażoną cebulę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pół łyżeczką vegety i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Do mielonego mięsa dodajemy jajka, sól, pieprz i też trochę vegety i znów dokładnie wyrabiamy. Formę keksową wykładamy folią aluminiową, zostawiając zapas na zawinięcie klopsa, smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Na spodzie kładziemy połowę masy mięsnej, na to 5 plasterków sera, potem przyprawiony chleb i znów 5 plasterków sera i przykrywamy drugą połową masy mięsnej. Folię zawijamy i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 st. Jakieś 20 minut przed końcem pieczenia folię na wierzchu odkrywamy, żeby klops mógł się zrumienić i miał chrupiącą skórkę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Klops zapiekany z chlebem i serem*
Bottom