- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
Klops zero waste
Składniki
Mięso mielone surowe 500g ( np. z indyka, ale możę być kurczak czy wieprzowina)
Mięso mielone gotowane ( porosołowe, np. porcja rosołowa z kurczaka) ok. 500g
Cebula gotowana ( zmielić razem z mięsem porosołowym)
Cebula surowa duża 2 szt (posiekać)
Sól, pieprz.
Opcjonalnie plastry boczku wędzonego lub podgardla, pachwiny itp. do przykrycia klopsa.
Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Masę mięsną przełożyć do foremki i dobrze ugnieść. Przykryć plastrami boczku ( albo plastrami cebuli) i piec bez termo obiegu ( góra/dół) w temperaturze 170 stopni przez 60 min. Odstawić do ostygnięcia i związania na 24h w chłodne miejsce.
To jest mój autorski pomysł na wykorzystanie mięsa porosołowego. Bo ileż można pasztetów pierogów, krokietów? Ten klops nadaje się do jedzenia na zimno i na ciepło – gruby plaster podgrzać w sosie i voila!
Masa nadaje się również na kotlety mielone z nadzieniem z żółtego sera, małe kotleciki pieczone w foremce do muffinek i temu podobne wynalazki.
Składniki
Mięso mielone surowe 500g ( np. z indyka, ale możę być kurczak czy wieprzowina)
Mięso mielone gotowane ( porosołowe, np. porcja rosołowa z kurczaka) ok. 500g
Cebula gotowana ( zmielić razem z mięsem porosołowym)
Cebula surowa duża 2 szt (posiekać)
Sól, pieprz.
Opcjonalnie plastry boczku wędzonego lub podgardla, pachwiny itp. do przykrycia klopsa.
Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Masę mięsną przełożyć do foremki i dobrze ugnieść. Przykryć plastrami boczku ( albo plastrami cebuli) i piec bez termo obiegu ( góra/dół) w temperaturze 170 stopni przez 60 min. Odstawić do ostygnięcia i związania na 24h w chłodne miejsce.
To jest mój autorski pomysł na wykorzystanie mięsa porosołowego. Bo ileż można pasztetów pierogów, krokietów? Ten klops nadaje się do jedzenia na zimno i na ciepło – gruby plaster podgrzać w sosie i voila!
Masa nadaje się również na kotlety mielone z nadzieniem z żółtego sera, małe kotleciki pieczone w foremce do muffinek i temu podobne wynalazki.
