Klops zero waste

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Klops zero waste

Składniki
Mięso mielone surowe 500g ( np. z indyka, ale możę być kurczak czy wieprzowina)
Mięso mielone gotowane ( porosołowe, np. porcja rosołowa z kurczaka) ok. 500g
Cebula gotowana ( zmielić razem z mięsem porosołowym)
Cebula surowa duża 2 szt (posiekać)
Sól, pieprz.
Opcjonalnie plastry boczku wędzonego lub podgardla, pachwiny itp. do przykrycia klopsa.

Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Masę mięsną przełożyć do foremki i dobrze ugnieść. Przykryć plastrami boczku ( albo plastrami cebuli) i piec bez termo obiegu ( góra/dół) w temperaturze 170 stopni przez 60 min. Odstawić do ostygnięcia i związania na 24h w chłodne miejsce.

To jest mój autorski pomysł na wykorzystanie mięsa porosołowego. Bo ileż można pasztetów pierogów, krokietów? Ten klops nadaje się do jedzenia na zimno i na ciepło – gruby plaster podgrzać w sosie i voila!

Masa nadaje się również na kotlety mielone z nadzieniem z żółtego sera, małe kotleciki pieczone w foremce do muffinek i temu podobne wynalazki.

klops_zero_waste_cc.jpg
 

Załączniki

  • klops_zero_waste_cc.jpg
    klops_zero_waste_cc.jpg
    297.8 KB · Wyświetleń: 3