Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Klopsiki dobrej gospodyni
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1580053" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis wypatrzyłam w moich ulubionych &quot;Smakach i aromatach&quot; i natychmiast je zrobiłam na obiad. Danie bardzo proste i popularne, ale każda z nas do własnego pr4zepisu coś dodaje - a to zioła lub trochę smakowego bulionu itp0. Tak było i tym razem, w rezultacie wyszły doskonałe. Polecam. Do kotlecików potrzebujemy:</p><p> - 25 dkg mielonej wołowiny</p><p> - 30 dkg mielonej łopatki wieprzowej</p><p> - bułeczkę </p><p> - 1/2 szklanki bulionu grzybowego (z kostki)</p><p> - średnia cebula </p><p> - jajko</p><p> - 1 łyżka mąki ziemniaczanej</p><p> - 1/2 łyżeczki majeranku</p><p> - 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej </p><p> - liść laurowy</p><p> - po 2 ziarna ziela angielskiego i jałowca</p><p> - 2 łyżki masła</p><p> - sól i pieprz</p><p></p><p>Kruszymy bułkę, zalewamy ciepłym bulionem i odstawiamy. Cebulę drobno kroimy i wsypujemy do mięsa razem z majerankiem solą (łyżeczka), pieprzem i skórką cytrynową. Wbijamy jajko (jeśli małe to dwa) i mieszamy masę łyżką. Ucieramy widelcem bułkę z bulionem, wlewamy do masy.. Wsypujemy jeszcze mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy masę ręką.Powinna być lekka i spoista. Następnie formujemy owalne klopsiki, oprószamy mąką i smażymy w tłuszczu z korzennymi prz6yprawamiu. </p><p>Można też upiec jeden duży klops (ja robię to w wysmarowanej formie keksowej) I wtedy na wierzchu ro9zsypujeny trochę grudek masła. Ziele angielskie, liście laurowe i jałowiec. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st. O(d czasu do czasu polewamy sosem z dna brytfanny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1580053, member: 10341"] Przepis wypatrzyłam w moich ulubionych "Smakach i aromatach" i natychmiast je zrobiłam na obiad. Danie bardzo proste i popularne, ale każda z nas do własnego pr4zepisu coś dodaje - a to zioła lub trochę smakowego bulionu itp0. Tak było i tym razem, w rezultacie wyszły doskonałe. Polecam. Do kotlecików potrzebujemy: - 25 dkg mielonej wołowiny - 30 dkg mielonej łopatki wieprzowej - bułeczkę - 1/2 szklanki bulionu grzybowego (z kostki) - średnia cebula - jajko - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki majeranku - 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej - liść laurowy - po 2 ziarna ziela angielskiego i jałowca - 2 łyżki masła - sól i pieprz Kruszymy bułkę, zalewamy ciepłym bulionem i odstawiamy. Cebulę drobno kroimy i wsypujemy do mięsa razem z majerankiem solą (łyżeczka), pieprzem i skórką cytrynową. Wbijamy jajko (jeśli małe to dwa) i mieszamy masę łyżką. Ucieramy widelcem bułkę z bulionem, wlewamy do masy.. Wsypujemy jeszcze mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy masę ręką.Powinna być lekka i spoista. Następnie formujemy owalne klopsiki, oprószamy mąką i smażymy w tłuszczu z korzennymi prz6yprawamiu. Można też upiec jeden duży klops (ja robię to w wysmarowanej formie keksowej) I wtedy na wierzchu ro9zsypujeny trochę grudek masła. Ziele angielskie, liście laurowe i jałowiec. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st. O(d czasu do czasu polewamy sosem z dna brytfanny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Klopsiki dobrej gospodyni
Top
Bottom