Witam,
dzisiaj chciałbym zaprezentować pyszne klopsiki mięsne z sosem jogurtowo-musztardowym.
Składniki:
1kg mięsa mielonego 7% tłuszczu (z Biedronki)
0,5kg twarogu chudego marki Pilos (z Lidla)
2 jajka
przyprawy do mielonego, może być gotowa (np.Kamisa) lub własne
dodatki: cebulka lub szczypiorek, etc. wg własnego pomysłu
SOS:
ogórek korniszon lub kiszony
0,5l jogurt naturalny 0% marki Pilos
musztarda dijon (do smaku)
sól, pieprz.
Wykonanie banalnie proste, mieszamy w misce mięso mielone z twarogiem, jajkami oraz przyprawami.
Dobrze wyrobić. Można jako dodatek dodać cebulkę, czosnek, szczypiorek lub co kto woli, w tym wypadku rezygnujemy jako dodatek do sosu (w I fazie pamiętamy, że dodatki warzywne mają spełniać formę przyprawy
Formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Potem kuleczki, gotujemy na parze około 15-25 minut w zależności od wielkości. Wszystko
Sos:
Jogurt mieszamy z musztardą dijon, proszę próbować ponieważ musztarda ma bardzo wyrazisty smak. Doprawiamy solą lub pieprzem, jak kto lubi.
Podajemy klopsiki polane sosem i "oprószone" cebulką/szczypiorkiem/ogórkiem (co kto lubi
Klopsiki wychodzą mięciutkie i soczyste. W pierwotnej wersji smażyliśmy je na teflonowej patelni jednak gotowane na parze wg nas są dużo lepsze. Wielkości, podałem większe w celu lepszej orientacji w proporcjach. Zamiast jogurtu można użyć serka homo )% sos wówczas należałoby troszkę "rozcieńczyć" jogurtem, będzie wówczas bardziej aksamitny.
Smacznego!
dzisiaj chciałbym zaprezentować pyszne klopsiki mięsne z sosem jogurtowo-musztardowym.
Składniki:
1kg mięsa mielonego 7% tłuszczu (z Biedronki)
0,5kg twarogu chudego marki Pilos (z Lidla)
2 jajka
przyprawy do mielonego, może być gotowa (np.Kamisa) lub własne
dodatki: cebulka lub szczypiorek, etc. wg własnego pomysłu
SOS:
ogórek korniszon lub kiszony
0,5l jogurt naturalny 0% marki Pilos
musztarda dijon (do smaku)
sól, pieprz.
Wykonanie banalnie proste, mieszamy w misce mięso mielone z twarogiem, jajkami oraz przyprawami.
Dobrze wyrobić. Można jako dodatek dodać cebulkę, czosnek, szczypiorek lub co kto woli, w tym wypadku rezygnujemy jako dodatek do sosu (w I fazie pamiętamy, że dodatki warzywne mają spełniać formę przyprawy

Sos:
Jogurt mieszamy z musztardą dijon, proszę próbować ponieważ musztarda ma bardzo wyrazisty smak. Doprawiamy solą lub pieprzem, jak kto lubi.
Podajemy klopsiki polane sosem i "oprószone" cebulką/szczypiorkiem/ogórkiem (co kto lubi


Klopsiki wychodzą mięciutkie i soczyste. W pierwotnej wersji smażyliśmy je na teflonowej patelni jednak gotowane na parze wg nas są dużo lepsze. Wielkości, podałem większe w celu lepszej orientacji w proporcjach. Zamiast jogurtu można użyć serka homo )% sos wówczas należałoby troszkę "rozcieńczyć" jogurtem, będzie wówczas bardziej aksamitny.
Smacznego!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: