- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Składniki (na ok. 12 klopsików):
250 g mielonego mięsa indyczego
1/2 większej zielonej papryki
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz ziołowy
+ bułka tarta do obtoczenia
Na sos pomidorowo - jogurtowy:
1 puszka pomidorów w całości
1/2 szklanki bulionu
1 listek laurowy
1 ząbek czosnku
kawałek ostrej papryczki
1/3 łyżeczki kuminu
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Na odrobinie oleju podsmażam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulę i paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
Mięso lekko mieszamy, dodajemy podsmażoną cebulę i paprykę. Wbijamy jajko, całość mieszamy. Dodajemy 3 łyżki bułki tartej, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy (najlepiej ręką). Z powstałej masy formujemy małe klopsiki (ok. 12 sztuk). Na niewielkiej ilości tłuszczu i na małym ogniu obsmażamy klopsiki aż będą złociste, po czym odstawiamy je na bok.
W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekany czosnek i pokrojoną w niewielkie kawałki papryczki. Podsmażamy przez parę chwil uważając by czosnek nie zbrązowiał, po czym zdejmujemy zarówno czosnek jak i papryczkę z tłuszczu łyżką cedzakową. Do rondla z oliwą dodajemy pomidory w puszce oraz bulion, wkładamy listek laurowy. Na małym ogniu podduszamy całość, rozgniatając od czasu do czasu pomidory na mniejsze kawałki, aż otrzymamy gęstszy sos z widocznymi mniejszymi kawałkami pomidorów (ok. 15 minut). Następnie wyjmujemy z sosu listek laurowy. Do małej miseczki nakładamy jogurt i dodajemy do niego 1-2 łyżki gorącego sosu pomidorowego, mieszamy i przelewamy do garnka z resztą sosu. Dodajemy kumin, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Do tak przygotowanego sosu delikatnie wkładamy klopsiki i na małym ogniu, pod przykryciem dusimy je w sosie przez 10-12 minut. Starajmy się raczej nie mieszać w garnku łyżką by nie uszkodzić klopsików. Lepiej zamieszać całym garnkiem delikatnie je przesuwając.
Ja swoje klopsiki podałam z żółtym ryżem.

250 g mielonego mięsa indyczego
1/2 większej zielonej papryki
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz ziołowy
+ bułka tarta do obtoczenia
Na sos pomidorowo - jogurtowy:
1 puszka pomidorów w całości
1/2 szklanki bulionu
1 listek laurowy
1 ząbek czosnku
kawałek ostrej papryczki
1/3 łyżeczki kuminu
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Na odrobinie oleju podsmażam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulę i paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
Mięso lekko mieszamy, dodajemy podsmażoną cebulę i paprykę. Wbijamy jajko, całość mieszamy. Dodajemy 3 łyżki bułki tartej, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy (najlepiej ręką). Z powstałej masy formujemy małe klopsiki (ok. 12 sztuk). Na niewielkiej ilości tłuszczu i na małym ogniu obsmażamy klopsiki aż będą złociste, po czym odstawiamy je na bok.
W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekany czosnek i pokrojoną w niewielkie kawałki papryczki. Podsmażamy przez parę chwil uważając by czosnek nie zbrązowiał, po czym zdejmujemy zarówno czosnek jak i papryczkę z tłuszczu łyżką cedzakową. Do rondla z oliwą dodajemy pomidory w puszce oraz bulion, wkładamy listek laurowy. Na małym ogniu podduszamy całość, rozgniatając od czasu do czasu pomidory na mniejsze kawałki, aż otrzymamy gęstszy sos z widocznymi mniejszymi kawałkami pomidorów (ok. 15 minut). Następnie wyjmujemy z sosu listek laurowy. Do małej miseczki nakładamy jogurt i dodajemy do niego 1-2 łyżki gorącego sosu pomidorowego, mieszamy i przelewamy do garnka z resztą sosu. Dodajemy kumin, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Do tak przygotowanego sosu delikatnie wkładamy klopsiki i na małym ogniu, pod przykryciem dusimy je w sosie przez 10-12 minut. Starajmy się raczej nie mieszać w garnku łyżką by nie uszkodzić klopsików. Lepiej zamieszać całym garnkiem delikatnie je przesuwając.
Ja swoje klopsiki podałam z żółtym ryżem.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: