Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Klopsiki z makaronem w sosie serowym*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1257605" data-attributes="member: 2721"><p>Łatwe & pyszne & szybkie.</p><p></p><p>[ATTACH=full]71125[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p><u>klopsiki:</u></p><p>250 g mięsa mielonego</p><p>1 sucha kajzerka</p><p>1 jajko</p><p>pieprz i sól do smaku</p><p>bułka tarta</p><p></p><p><u>sos:</u></p><p>1 łyżka masła</p><p>1 łyżka mąki pszennej</p><p>400 ml mleka</p><p>100-140 g sera blue</p><p>sól i pierz do smaku</p><p></p><p>250 g makaronu</p><p>olej do smażenia</p><p></p><p></p><p></p><p>Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku. Kiedy będzie miękka, odcisnąć i dodać do mięsa mielonego. Mięso wymieszac z jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśłi konsystencja tego wymaga, dodać bułki tartej i wyrobić mięso na zwartą masę. Z masy formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na oleju na złoto, obracając w trakcie smażenia.</p><p>Z tej ilości wychodzi 20 klopsików.</p><p></p><p>W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.</p><p></p><p>Aby przygotować sos, należy w rondelku rozpuścić masło. Następnie, mieszając, dodajemy mąkę. Chwilę smażymy razem, nie dopuszczając jednak do zrumienienia. Nadal mieszając, wlewamy mleko. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dodajemy pokruszony ser. Mieszamy, aż ser się rozpuści i doprawiamy sos do smaku solą i pierzem. Smak sosu można wzbogacić także szczyptą gałki muszkatołowej lub posiekanym ząbkiem czosnku.</p><p></p><p>Ugotowany makaron mieszamy z sosem i podajemy z klopsikami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1257605, member: 2721"] Łatwe & pyszne & szybkie. [ATTACH=full]71125[/ATTACH] [U]klopsiki:[/U] 250 g mięsa mielonego 1 sucha kajzerka 1 jajko pieprz i sól do smaku bułka tarta [U]sos:[/U] 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 400 ml mleka 100-140 g sera blue sól i pierz do smaku 250 g makaronu olej do smażenia Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku. Kiedy będzie miękka, odcisnąć i dodać do mięsa mielonego. Mięso wymieszac z jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśłi konsystencja tego wymaga, dodać bułki tartej i wyrobić mięso na zwartą masę. Z masy formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na oleju na złoto, obracając w trakcie smażenia. Z tej ilości wychodzi 20 klopsików. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Aby przygotować sos, należy w rondelku rozpuścić masło. Następnie, mieszając, dodajemy mąkę. Chwilę smażymy razem, nie dopuszczając jednak do zrumienienia. Nadal mieszając, wlewamy mleko. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dodajemy pokruszony ser. Mieszamy, aż ser się rozpuści i doprawiamy sos do smaku solą i pierzem. Smak sosu można wzbogacić także szczyptą gałki muszkatołowej lub posiekanym ząbkiem czosnku. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i podajemy z klopsikami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Klopsiki z makaronem w sosie serowym*
Top
Bottom