Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Klopsiki z warzywami po turecku. Sebzeli Firin Kofte
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1454642" data-attributes="member: 2721"><p>Przepyszne, pożywne, pełne warzyw danie. Idealne na każdą porę roku - i w zimie, i latem, kiedy warzywa są najsmaczniejsze. Przepis na podstawie <a href="http://ozlemsturkishtable.com/2012/07/casserole-of-turkish-meatballs-with-aubergine-potatoes-tomatoes-and-peppers-sebzeli-firin-kofte/" target="_blank">Ozlem's Turkish Table</a> oraz mojej pamięci smakowej dań jedzonych w Turcji.</p><p></p><p>[ATTACH=full]84477[/ATTACH]</p><p></p><p><em>klopsiki:</em></p><p>500 g mięsa mielonego wołowego</p><p>2 kromki chleba bez skórki</p><p>1 jajko</p><p>1 średnia cebula, jak najdrobniej posiekana</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>4 łyżki siekanej natki pietruszki</p><p>1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, <u>nie</u> kminek)</p><p>1/2 łyżeczki chili w płatkach </p><p>sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku</p><p></p><p>1 cebula</p><p>1 cukinia*</p><p>1 papryka czerwona</p><p>1 papryka zielona</p><p>1 duża marchewka</p><p>1 duży pomidor</p><p>3-4 duże ziemniaki</p><p>4 ząbki czosnku</p><p>3-4 łyżki pasty z czerwonej papryki (do kupienia w sklepach z zywnością orientalna lub przez Internet)</p><p>1 łyżka tymianku</p><p>1/2 łyżeczki oregano</p><p>sól i czarny świeżo zmielony pieprz do smaku</p><p>ew. chili do smaku</p><p></p><p>mąka ziemniaczana, jeśli wolimy gęsty sos</p><p></p><p>1 łyżka oleju</p><p></p><p>1. Przygotowujemy klopsiki: chleb namaczamy w wodzie, po czym odciskamy. Mielone mięso mieszamy z odciśniętym chlebem, jak najdrobniej posiekaną cebulą, przeciśniętym czosnkiem, jajkiem, natką oraz przyprawami. Z masy formujemy klopsiki wielkości moreli. Odkładamy je do lodówki na czas przygotowania warzyw.</p><p></p><p>2. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w ukośne plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w duże frytki.Cukinię kroimy na pół wzdłuż, a potem w plastry. Czosnek obieramy i siekamy.</p><p></p><p>3. W dużym garnku szklimy cebulę na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy marchewkę, obie papryki, cukinię, czosnek i ziemniaki oraz pastę paprykową. Zalewamy warzywa wrzącą wodą tak, by je całkowicie przykryła. Dodajemy tymianek oraz sól, chili i pieprz do smaku. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 mniut, aż ziemniaki zaczną być miękkie. Jeśłi potrzeba, uzupełniamy wodę, która wyparowała.</p><p></p><p>4. Do garnka z warzywami na wrzącą wodę dodajemy klopsiki, tak, by były całe zanurzone. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy obranego, pokrojonego w kostkę pomidora i gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli lubimy gęściejszy sos, możemy zagęścić potrawę za pomocą mąki ziemniaczanej.</p><p></p><p>* Można użyć także bakłażana, jednak po pokrojeniu należy moczyć go w osolonej wodzie przez ok. 20 minut, by pozbyć się goryczki.</p><p>** Ozlem mówi o pieczeniu potrawy. Ja wolę gotowanie. Próbowałam obu metod, upieczenie ziemnaków w sosie zajmuje o wieeeeele więcej czasu,a i tak nie są tak miękkie, jak moim zdaniem powinny, pozostają lekko twardawe, jak typowy pieczony ziemniak. W Trucji w restauracjach także widziałam tę potrawę w wersji gotowanej, mi bardziej taka odpowiada.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1454642, member: 2721"] Przepyszne, pożywne, pełne warzyw danie. Idealne na każdą porę roku - i w zimie, i latem, kiedy warzywa są najsmaczniejsze. Przepis na podstawie [URL="http://ozlemsturkishtable.com/2012/07/casserole-of-turkish-meatballs-with-aubergine-potatoes-tomatoes-and-peppers-sebzeli-firin-kofte/"]Ozlem's Turkish Table[/URL] oraz mojej pamięci smakowej dań jedzonych w Turcji. [ATTACH=full]84477[/ATTACH] [I]klopsiki:[/I] 500 g mięsa mielonego wołowego 2 kromki chleba bez skórki 1 jajko 1 średnia cebula, jak najdrobniej posiekana 2 ząbki czosnku 4 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, [U]nie[/U] kminek) 1/2 łyżeczki chili w płatkach sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 cebula 1 cukinia* 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 duża marchewka 1 duży pomidor 3-4 duże ziemniaki 4 ząbki czosnku 3-4 łyżki pasty z czerwonej papryki (do kupienia w sklepach z zywnością orientalna lub przez Internet) 1 łyżka tymianku 1/2 łyżeczki oregano sól i czarny świeżo zmielony pieprz do smaku ew. chili do smaku mąka ziemniaczana, jeśli wolimy gęsty sos 1 łyżka oleju 1. Przygotowujemy klopsiki: chleb namaczamy w wodzie, po czym odciskamy. Mielone mięso mieszamy z odciśniętym chlebem, jak najdrobniej posiekaną cebulą, przeciśniętym czosnkiem, jajkiem, natką oraz przyprawami. Z masy formujemy klopsiki wielkości moreli. Odkładamy je do lodówki na czas przygotowania warzyw. 2. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w ukośne plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w duże frytki.Cukinię kroimy na pół wzdłuż, a potem w plastry. Czosnek obieramy i siekamy. 3. W dużym garnku szklimy cebulę na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy marchewkę, obie papryki, cukinię, czosnek i ziemniaki oraz pastę paprykową. Zalewamy warzywa wrzącą wodą tak, by je całkowicie przykryła. Dodajemy tymianek oraz sól, chili i pieprz do smaku. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 mniut, aż ziemniaki zaczną być miękkie. Jeśłi potrzeba, uzupełniamy wodę, która wyparowała. 4. Do garnka z warzywami na wrzącą wodę dodajemy klopsiki, tak, by były całe zanurzone. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy obranego, pokrojonego w kostkę pomidora i gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli lubimy gęściejszy sos, możemy zagęścić potrawę za pomocą mąki ziemniaczanej. * Można użyć także bakłażana, jednak po pokrojeniu należy moczyć go w osolonej wodzie przez ok. 20 minut, by pozbyć się goryczki. ** Ozlem mówi o pieczeniu potrawy. Ja wolę gotowanie. Próbowałam obu metod, upieczenie ziemnaków w sosie zajmuje o wieeeeele więcej czasu,a i tak nie są tak miękkie, jak moim zdaniem powinny, pozostają lekko twardawe, jak typowy pieczony ziemniak. W Trucji w restauracjach także widziałam tę potrawę w wersji gotowanej, mi bardziej taka odpowiada. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Klopsiki z warzywami po turecku. Sebzeli Firin Kofte
Bottom