klopsikowa

pszczolka

Member
Maj 27, 2007
41
0
0
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego, mała bułka, mała cebulka, jajko, sól, pieprz, 2 duże marchewki, pietruszka, 1/4 selera, natka pietruszki, ok 2 łyżek majeranek, smietana (2-3 łyżki), ziemniaki

Do mielonego mięsa dodajemy jajko, namoczoną w wodzie i odcisniętą bułkę, sól, pieprz, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę. Ugniatamy na jednolitą masę.
Gotujemy wode na zupe wraz z pokrojoną w paski pietruszka, marchewką i kawałkiem selera.
Do wrzącej zupy wrzucamy uformowane w kuleczki klopsiki. Doprawiamy zupę solą, pieprzem, wegetą. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, natkę pietruszki i dodajemy śmietanę. Podajemy z gotowanymi oddzielnie ziemniakami.
 

beata65

Member
Paź 1, 2006
374
1
0
To ulubiona zupa moich dzieci. Ja na koniec zakwaszam jeszcz sokiem z cytryny, wydaje mi się,że podnosi to jej smak.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy