Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego, mała bułka, mała cebulka, jajko, sól, pieprz, 2 duże marchewki, pietruszka, 1/4 selera, natka pietruszki, ok 2 łyżek majeranek, smietana (2-3 łyżki), ziemniaki
Do mielonego mięsa dodajemy jajko, namoczoną w wodzie i odcisniętą bułkę, sól, pieprz, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę. Ugniatamy na jednolitą masę.
Gotujemy wode na zupe wraz z pokrojoną w paski pietruszka, marchewką i kawałkiem selera.
Do wrzącej zupy wrzucamy uformowane w kuleczki klopsiki. Doprawiamy zupę solą, pieprzem, wegetą. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, natkę pietruszki i dodajemy śmietanę. Podajemy z gotowanymi oddzielnie ziemniakami.
1/2 kg mięsa mielonego, mała bułka, mała cebulka, jajko, sól, pieprz, 2 duże marchewki, pietruszka, 1/4 selera, natka pietruszki, ok 2 łyżek majeranek, smietana (2-3 łyżki), ziemniaki
Do mielonego mięsa dodajemy jajko, namoczoną w wodzie i odcisniętą bułkę, sól, pieprz, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę. Ugniatamy na jednolitą masę.
Gotujemy wode na zupe wraz z pokrojoną w paski pietruszka, marchewką i kawałkiem selera.
Do wrzącej zupy wrzucamy uformowane w kuleczki klopsiki. Doprawiamy zupę solą, pieprzem, wegetą. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, natkę pietruszki i dodajemy śmietanę. Podajemy z gotowanymi oddzielnie ziemniakami.