- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Klopsy w sosie pomidorowym
500g łopatki bez kości
1 jajko
cebula
3 ząbki czosnku
Łyżeczka suszonego oregano
Peczek pietruszki
Łyżka przyprawy kuchennej (np kucharek)
1 kopiasta łyżeczka pieprzu
sól do smaku
Sos:
800 g całych pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku
Łyżka suszonego oregano
cebula
po łyżcze oliwy i masła
sól, pieprz i szczypta cukru
100 ml mleka
1.Mięso mielimy. Cebulę, czosnek i pietruszkę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Wilgotnymi rękoma formujemy klopsy ( średnica 3-4 cm).
2.Cebulę i czosnek na sos siekamy. Podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory z puszki, wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie miksujemy (opcjonajnie można dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego). Gotujemy sos. Dolewamy mleka i wkładamy klopsy. Dusimy je przez 20 minut na malutkim ogniu. Pod koniec dodajemy masło.

500g łopatki bez kości
1 jajko
cebula
3 ząbki czosnku
Łyżeczka suszonego oregano
Peczek pietruszki
Łyżka przyprawy kuchennej (np kucharek)
1 kopiasta łyżeczka pieprzu
sól do smaku
Sos:
800 g całych pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku
Łyżka suszonego oregano
cebula
po łyżcze oliwy i masła
sól, pieprz i szczypta cukru
100 ml mleka
1.Mięso mielimy. Cebulę, czosnek i pietruszkę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Wilgotnymi rękoma formujemy klopsy ( średnica 3-4 cm).
2.Cebulę i czosnek na sos siekamy. Podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory z puszki, wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie miksujemy (opcjonajnie można dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego). Gotujemy sos. Dolewamy mleka i wkładamy klopsy. Dusimy je przez 20 minut na malutkim ogniu. Pod koniec dodajemy masło.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: