Witam,
jako, że wskazane jest na tej diecie jeść dużo ryb w różnych postaciach przedstawiam pyszne i ciekawe danie.
Klopsy rybne z zasmażaną kapustą,łatwe do wykonania i smaczne danie.
Składniki:
0,5kg ryby morskiej (może być świeża lub mrożona, mieliśmy dorsza ale z powodzeniem może być np. mintaj)
1 jajko (w zależności od wielkości jajka może i 2 )
Cebulka lub szczypiorek
Koperek (świeży, mrożony)
0,5kg kapusty kiszonej
Przyprawa do ryb (może być gotowa, lub własna mieszanka)
Pół bulionetki drobiowej,
2-3ziarna jałowca
Skrobia kukurydziana
Sól, pieprz
Wykonanie:
Zaczynamy od kapusty. Kapustę kiszoną można albo wycisnąć, albo przepłukać jeśli jest za kwaśna lub słona. Włożyć do garnka, dolać pół szklanki wody i dusić do miękkości, w międzyczasie doprawiając pieprzem, jałowcem i połową bulionetki. Jak będzie "al-dente" przełożyć na patelnie i smażyć do odparowania płynu.
Cebulę pokroić drobno i zeszklić lekko na patelni (jak do kotletów mielonych, oczywiście bez tłuszczu
). Ryby zmielić maszynką do mięsa (ja zmieliłem malakserem
dodać jajko (jeśli małe to dwa) przyprawę do ryb (dałem 2 płaskie łyżki) dodać cebulkę oraz koperek. Mięso dobrze wyrobić ręcznie lub jak kto woli, maszyną, łyżką itd. Jeśli jest "luźne" można dodać łyżkę skrobi kukurydzianej lub 2 (u mnie wystarczyła jedna łyżka). Formować klopsy wielkości średnich ziemniaków
, i do pieca
na około 20 minut na 180 stopni, można dać na termoobieg.
Podawać razem z sałatką pomidorowo-ogórkową z sosem sojowym lub inną ulubioną.
Do kapusty można dodać przypraw jak do bigosu, wówczas będzie bigosik nie tylko na obiad ale i kolację
Klopsy można robić również z pieczarkami. Można je ugotować na parze i podać z sosem koperkowym. W każdej postaci są pyszne.
Smacznego!.
jako, że wskazane jest na tej diecie jeść dużo ryb w różnych postaciach przedstawiam pyszne i ciekawe danie.
Klopsy rybne z zasmażaną kapustą,łatwe do wykonania i smaczne danie.
Składniki:
0,5kg ryby morskiej (może być świeża lub mrożona, mieliśmy dorsza ale z powodzeniem może być np. mintaj)
1 jajko (w zależności od wielkości jajka może i 2 )
Cebulka lub szczypiorek
Koperek (świeży, mrożony)
0,5kg kapusty kiszonej
Przyprawa do ryb (może być gotowa, lub własna mieszanka)
Pół bulionetki drobiowej,
2-3ziarna jałowca
Skrobia kukurydziana
Sól, pieprz
Wykonanie:
Zaczynamy od kapusty. Kapustę kiszoną można albo wycisnąć, albo przepłukać jeśli jest za kwaśna lub słona. Włożyć do garnka, dolać pół szklanki wody i dusić do miękkości, w międzyczasie doprawiając pieprzem, jałowcem i połową bulionetki. Jak będzie "al-dente" przełożyć na patelnie i smażyć do odparowania płynu.
Cebulę pokroić drobno i zeszklić lekko na patelni (jak do kotletów mielonych, oczywiście bez tłuszczu




Podawać razem z sałatką pomidorowo-ogórkową z sosem sojowym lub inną ulubioną.

Do kapusty można dodać przypraw jak do bigosu, wówczas będzie bigosik nie tylko na obiad ale i kolację

Klopsy można robić również z pieczarkami. Można je ugotować na parze i podać z sosem koperkowym. W każdej postaci są pyszne.
Smacznego!.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: