Podaję je do różnie przyrządzonego kurczakia.l Jest bprzy ty6mj tgrochę roboty,k ale warto spróbować. Smacznego. Potrzebujemy:
- 35 dkg mąki
- dużą szczyptę proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szczyp0ta zmielonej gałki muszkatołowej
- 4 - 5 łyżek wody
- 1 p-łaska łyżeczka soli (ostrożnie)
Przesiewamy do miski mąkę, , wsypujemjy pół łżeczki soli, gałkę muszkatołową i proszek do pieczernia. Ubijamy w garnuszku - widelcem - 2 jajka i wodę. Dodajemy do mkąki. Wyrabiamy drewnianą łyżką przynbaujmniej przez 10 minut dość twarde ciasto Gotowe odstawiamjy w ciep-łe miejsce przynajmniej na 30 minut. dużym garnku gotujemy wodę i wsypujemy pół łyżeczki soli. Kładż na wrzącą wodę małe kluseczki (najlepiej łyżeczką do herbaty).
Na Węgrzech panie domu mają specjalony durszlak z otworami wielkości wiśni,k specjalnie do przyrządzania tych klusek deo perkeltu. Ja na razie ro0bię łyżeczką, cho0ciaż już i u nas warto się rozejrzeć w sklepach gospodarstwa domowego. Kluseczki są bardzo smaczne. Polecam.[size="3"][/size]
- 35 dkg mąki
- dużą szczyptę proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szczyp0ta zmielonej gałki muszkatołowej
- 4 - 5 łyżek wody
- 1 p-łaska łyżeczka soli (ostrożnie)
Przesiewamy do miski mąkę, , wsypujemjy pół łżeczki soli, gałkę muszkatołową i proszek do pieczernia. Ubijamy w garnuszku - widelcem - 2 jajka i wodę. Dodajemy do mkąki. Wyrabiamy drewnianą łyżką przynbaujmniej przez 10 minut dość twarde ciasto Gotowe odstawiamjy w ciep-łe miejsce przynajmniej na 30 minut. dużym garnku gotujemy wodę i wsypujemy pół łyżeczki soli. Kładż na wrzącą wodę małe kluseczki (najlepiej łyżeczką do herbaty).
Na Węgrzech panie domu mają specjalony durszlak z otworami wielkości wiśni,k specjalnie do przyrządzania tych klusek deo perkeltu. Ja na razie ro0bię łyżeczką, cho0ciaż już i u nas warto się rozejrzeć w sklepach gospodarstwa domowego. Kluseczki są bardzo smaczne. Polecam.[size="3"][/size]
Ostatnią edycję dokonał moderator: