- Wrz 3, 2005
- 1,122
- 0
- 0
Można je zjeść jako osobny posiłek, na słodko lub na słono, albo z sosem jako dodatek do obiadu
Kluski Gryczane
1 porcja
- 80g mąki gryczanej
- jajko lub w wersji light samo białko
- woda
- odrobina soli
dodatkowo: twaróg, cynamon, masło, bułka tarta, cukier waniliowy, śmietana lub dżem- co kto woli
W kubeczki rozkłócić jajko i powoli dodawać mąkę i wodę by uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany. Do ciasta dodać trochę soli.
W garnku zagotować wodę z solą i łyżeczką (można sobie pomagać drugą) wrzucać małe porcje ciasta do wrzącej wody. Wyciągać jak kluski wypłyną na wierzch.
Podawać w zależności od możliwości i chęci smakowych

Kluski Gryczane
1 porcja
- 80g mąki gryczanej
- jajko lub w wersji light samo białko
- woda
- odrobina soli
dodatkowo: twaróg, cynamon, masło, bułka tarta, cukier waniliowy, śmietana lub dżem- co kto woli
W kubeczki rozkłócić jajko i powoli dodawać mąkę i wodę by uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany. Do ciasta dodać trochę soli.
W garnku zagotować wodę z solą i łyżeczką (można sobie pomagać drugą) wrzucać małe porcje ciasta do wrzącej wody. Wyciągać jak kluski wypłyną na wierzch.
Podawać w zależności od możliwości i chęci smakowych
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: