Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Kluski kładzione z konfiturą*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 853625" data-attributes="member: 2721"><p><em>Kluski kładzione przygotowane z okazji tygodnia Kuchni staropolskiej na podstawie przepisu podanego przez Seniorkę, pochodzącego z z Uniwersalnej Książki Kucharskiej Marji Monatowej wyd. Lwów-Warszawa nakładem Księgarni Polskiej Bernarda Połonieckiego, prawdopodobnie 1926 rok..</em></p><p><em>Jak się okazuje, moje dzieciństwo było obfite w staropolskie smaki - w tym takie właśnie kluski.</em></p><p></p><p>[ATTACH=full]41449[/ATTACH]</p><p></p><p>(dla 2 osób)</p><p>3 jajka</p><p>6 łyżek maki</p><p>2 łyżki cukru</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>1 łyżeczka masła</p><p></p><p>W dużym garnku wstawić wodę , by zagotowała się. Po przyrządzeniu ciasta należy bowiem natychmiast gotować kluski - ciasto nie powinno czekać, ponieważ piana opadnie.</p><p></p><p>Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.</p><p>Żółtka utrzeć z miękkim masłem i cukrem, dodać mąkę, utrzeć na gładko.</p><p>Delikatnie lecz dokładnie wmieszać ubitą pianę.</p><p>Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.</p><p></p><p>Nabierając po ok.1/4 łyżki, układać na wrzącej wodzie kluski. Po wyłożeniu wszystkich gotować ok. 3 minuty. Przy wykładaniu klusek na wodę można sobie pomóc drugą łyżką, którą będziemy zgarniać ciasto z pierwszej łyżki.</p><p></p><p>2 łyżki gęstej śmietany wymieszać z 2 łyżeczkami konfitury malinowej. Konfiturą polać kluski, podawać gorące.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 853625, member: 2721"] [I]Kluski kładzione przygotowane z okazji tygodnia Kuchni staropolskiej na podstawie przepisu podanego przez Seniorkę, pochodzącego z z Uniwersalnej Książki Kucharskiej Marji Monatowej wyd. Lwów-Warszawa nakładem Księgarni Polskiej Bernarda Połonieckiego, prawdopodobnie 1926 rok.. Jak się okazuje, moje dzieciństwo było obfite w staropolskie smaki - w tym takie właśnie kluski.[/I] [ATTACH=full]41449[/ATTACH] (dla 2 osób) 3 jajka 6 łyżek maki 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka masła W dużym garnku wstawić wodę , by zagotowała się. Po przyrządzeniu ciasta należy bowiem natychmiast gotować kluski - ciasto nie powinno czekać, ponieważ piana opadnie. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z miękkim masłem i cukrem, dodać mąkę, utrzeć na gładko. Delikatnie lecz dokładnie wmieszać ubitą pianę. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Nabierając po ok.1/4 łyżki, układać na wrzącej wodzie kluski. Po wyłożeniu wszystkich gotować ok. 3 minuty. Przy wykładaniu klusek na wodę można sobie pomóc drugą łyżką, którą będziemy zgarniać ciasto z pierwszej łyżki. 2 łyżki gęstej śmietany wymieszać z 2 łyżeczkami konfitury malinowej. Konfiturą polać kluski, podawać gorące. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Kluski kładzione z konfiturą*
Top
Bottom