Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Kluski śląskie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1482613" data-attributes="member: 2721"><p><em>Kluski śląskie to sztandarowe danie tej kuchni, uwielbiane także w innych regionach. Idealnie pasują jako dodatek do mięs. Można podawać je także samodzielnie z sosami (np. grzybowym) i surówką. Przepis z książki Śląska kucharka doskonała Elżbiety Łabońskiej, wyd. Fundacja dla Śląskiego Instytutu Naukowego 1989. Kluski śląskie wpisane są na listę produktów tradycyjnych <a href="http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-opolskie/Kluski-slaskie-tzw.-biole-kluski" target="_blank">województwa opolskiego</a> oraz osobno <a href="http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-slaskie/Kluski-biale-slaskie" target="_blank">śląskiego</a>.</em></p><p></p><p>[ATTACH=full]86428[/ATTACH]</p><p></p><p>1 kg ziemniaków</p><p>mąka ziemniaczana</p><p>sól do smaku</p><p>*</p><p></p><p>Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na kawałki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, przecisnąć przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki ułożyć w misce, powierzchnię wyrównać. Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć. W powstałe miejsce wsypać tyle samo mąki ziemniaczanej plus jedną łyżkę więcej. Dodać ponownie wyjęte ziemniaki. Masę posolić do smaku i wyrobić. Z masy formować jednakowej wielkości kulki (wielkości małej mandarynki), tocząc je w dłoniach. Za pomocą małego palca lub trzonka drewnianej łyżki zrobić w każdej wgłębienie. Kluski układać na desce wysypanej mąką ziemniaczaną.</p><p></p><p>[ATTACH=full]86427[/ATTACH]</p><p></p><p>Kluski wykładać na wrzącą osoloną wodę. Po włożeniu delikatnie zamieszać od dna łyżką, by się nie przykleiły. Gotować do wypłynięcia, miękkość sprawdzić na 1 sztuce - czas gotowania zależny od wielkości klusek.</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>* można do masy dodać 1 jajko, choć Łabońska tego nie robi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1482613, member: 2721"] [I]Kluski śląskie to sztandarowe danie tej kuchni, uwielbiane także w innych regionach. Idealnie pasują jako dodatek do mięs. Można podawać je także samodzielnie z sosami (np. grzybowym) i surówką. Przepis z książki Śląska kucharka doskonała Elżbiety Łabońskiej, wyd. Fundacja dla Śląskiego Instytutu Naukowego 1989. Kluski śląskie wpisane są na listę produktów tradycyjnych [URL="http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-opolskie/Kluski-slaskie-tzw.-biole-kluski"]województwa opolskiego[/URL] oraz osobno [URL="http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-slaskie/Kluski-biale-slaskie"]śląskiego[/URL].[/I] [ATTACH=full]86428[/ATTACH] 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana sól do smaku * Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na kawałki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, przecisnąć przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki ułożyć w misce, powierzchnię wyrównać. Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć. W powstałe miejsce wsypać tyle samo mąki ziemniaczanej plus jedną łyżkę więcej. Dodać ponownie wyjęte ziemniaki. Masę posolić do smaku i wyrobić. Z masy formować jednakowej wielkości kulki (wielkości małej mandarynki), tocząc je w dłoniach. Za pomocą małego palca lub trzonka drewnianej łyżki zrobić w każdej wgłębienie. Kluski układać na desce wysypanej mąką ziemniaczaną. [ATTACH=full]86427[/ATTACH] Kluski wykładać na wrzącą osoloną wodę. Po włożeniu delikatnie zamieszać od dna łyżką, by się nie przykleiły. Gotować do wypłynięcia, miękkość sprawdzić na 1 sztuce - czas gotowania zależny od wielkości klusek. * można do masy dodać 1 jajko, choć Łabońska tego nie robi. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Kluski śląskie*
Top
Bottom