Joanna @ 17 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1506213Czytałam, że nie powinno się trzymać ziemniaków w lodówce - staną się słodkie ze względu na przemianę skrobi w cukry proste.Tak się dzieje w zamrożonych surowych ziemniakach. W lodówce jest około 4 stopni więc ta przemiana nie nastąpi tak samo jak nie następowała w kopcach jak się ziemniaki dawniej przechowywało, czy w piwnicach (nie tych blokowych).
CYTATIdealnym sposobem na przechowywanie ziemniaków jest składowanie ich w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu w temperaturze 7-10oC. Idealna byłaby piwniczka lub ziemianka. W wyższej temperaturze ziemniaki zaczynają kiełkować i wysychać. Ziemniaki nie mogą być przechowywane w lodówce. Zawarta w nich skrobia w niskiej temperaturze przekształca się w sacharozę, nadając bulwom niepożądany słodkawy smak.
Mowie o zasadach wyboru odpowiedniego surowca ze wzgledu na jego wlasciwosci, a to chyba pozostaje niezmienne niezaleznie od miejsca w ktorym gotujesz.
Bryza obdarowuje nas brat cioteczny (czy mnie czy Mame) ale sadzi je tylko dla siebie, nie uprawia na sprzedaz.
Zorientowalam sie, ze kluski pokrecilamOczywiscie, ze nie goralskie kopytka, ktore nie zawieraja sera w ogole, a leniwe.![]()
O! Znalazlam doskonale zrodlo informacji o ziemniakach w Polsce.
http://www.polskiziemniak.pl/strona,2,10
Ciekawe. Z tabeli z podzialem na typu kulinarne nie widac, zeby maczystych byl duzy wybor...
http://cybra.lodz.pl/Content/418/Procesy_t...ii_zywnosci.pdf str 14-15.
A Seniorka sama zdecyduje czy kolejną resztę ziemniaków wyrzucić czy spróbować schować je do lodówki.
Joanna @ 17 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1506224W necie piszą o lodówce, nie o zamrażarce:W necie piszą... a ja nie wiedząc o tym zwykle 3-4 ziemniaki chowam do lodowki, gdzie sobie spokojnie leżą nic a nic nie tracąc na smaku, nie zieleniejąc i nie kiełkującPewnie teraz zaczną, jak sie dowiedzą że tak trzeba
![]()
Cinka @ 17 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1506241Joanno nie było moim zamiarem lictowanie się na to co kto znalazł w sieci na temat przechowywania ziemniakówAleż ja się nie licytowałam; niepotrzebnie się irytujesz. Napisałam wcześniej, że czytałam o tym, by nie przechowywać ziemniaków w lodówce i znalazłam to, co czytałam wyłącznie na potwierdzenie własnych słów (żeby nie było, że wyssałam z palca).
Z własnego doświadczenia mogę się jednak pod tym podpisać - moje ziemniaki z lodówki były słodkie i niesmaczne.
Może to zależy od lodówki? Moja ma komorę na warzywa przy zamrażalniku i chłodzi dość intensywnie.
Wracając do tematu odmian, widziałam dziś w Biedronce ziemniaki różnego kulinarnego zastosowania: do sałatek, pieczenia i gotowania; opakowane w worki na oko dwukilogramowe.
Joanna @ 17 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1506245Ależ ja się nie licytowałam; niepotrzebnie się irytujesz. Napisałam wcześniej, że czytałam o tym, by nie przechowywać ziemniaków w lodówce i znalazłam to, co czytałam wyłącznie na potwierdzenie własnych słów (żeby nie było, że wyssałam z palca).
Z własnego doświadczenia mogę się jednak pod tym podpisać - moje ziemniaki z lodówki były słodkie i niesmaczne.
Może to zależy od lodówki? Moja ma komorę na warzywa przy zamrażalniku i chłodzi dość intensywnie.
Wracając do tematu odmian, widziałam dziś w Biedronce ziemniaki różnego kulinarnego zastosowania: do sałatek, pieczenia i gotowania; opakowane w worki na oko dwukilogramowe.A ja tyle znalazłam w necie: - Jak przechowywać ziemniaki w warunkach domowych? Ziemniaki należy przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu o dobrej wentylacji.Najlepszą temperaturą przechowywania jest 7- 10 ºC. W tej temperaturze ziemniaki zachowają się przez wiele tygodni. Nie należy przechowywać ziemniaków w lodówce! Przy przechowywaniu ziemniaków poniżej 7°C nabierają one słodkawego smaku, spowodowanego przemianą skrobi do cukrów prostych. Zwiększona zawartość cukrów powoduje ciemnienie ziemniaków po ugotowaniu. Gdy ziemniaki przechowuje się w temperaturze pokojowej, należy je zużyć w ciągu kilku tygodni. Ziemniaki należy także chronić przed długim działaniem światła, gdyż powoduje to ich zielenienie. Zielenienie powoduje powstawanie gorzkiego smaku i substancji toksycznych. Gdy na ziemniakach pojawią się zielone plamy lub zaczną kiełkować, miejsca te należy wyciąć przed użyciem.
------------------------------------------------------------------------
Aż wstyd się przyznać, że zwracam się w takich wiadomościach do netu, wszak ukończyłam "gnojną Sorbonę" . Nie bijcie, ale prawie nic nie pamiętam na ten temat. Jak już moje ziemniaki nie chcą dłużej "wytrzymać" to robię z nich placki i po sprawie.
--------------------------------------------------------------------
Może jeszcze co nieco na ten temat.
Izolda @ 19 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1506551To i ja z własnego doświadczenia napiszę, że od lat przechowuję ziemniaki w lodówce, podobnie jak moja mama i nigdy mi się nie zdarzyło, żeby zrobiły się słodkie lub ciemniały podczas gotowania. A mączystych odmian ziemniaków szczerze nie cierpię. Kupuję zawsze te sałatkowe i jeśli są przewidziane na kluski, to po prostu odparowuję je mocno na niewielkim ogniu po odcedzeniu i ubijam/mielę na gorąco, są idealnie gładkie i o wiele dla mnie smaczniejsze.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.