Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Kluski zakopiańskie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1505759" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis na te smaczne kluski znalazłam w &quot;Nowej Kuchni Polskiej - spotkania przy stole&quot;. Wydają ją Winiary i wyd. Agora, czyli Gazeta Wyborcza. To spotkanie jest z kuchnią góralską. Według oryginalnego przepisu można podawać je same, ale świetnie nadają się też do pieczeni lub gulaszu. Próbowałam je i tak i tak, czyli same i z gulaszem. W obu wersjach godne polecenia.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków</p><p>- 20 dkg bryndzy</p><p>- 2 łyżki gęstej śmietany (miałam w domu 22 %)</p><p>- 2 jajka</p><p>- sól do smaku</p><p>- 3 - 4 łyżki mąki</p><p></p><p>Ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez maszynkę razem z bryndzą. Następnie dodajemy jajka, trochę soli i tyle mąki, aby ciasto nie było twarde. Z tej masy, na posypanej maką stolnicy, formujemy wałek i kroimy jak kopytka. Gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku. Podajemy z kwaśną śmietaną. Można też odsmażyć na słoninie albo polać zrumienioną tartą bułką. </p><p>Część zjadłam ze śmietaną, a część z bułką, żeby mieć porównanie. Obie wersje są bardzo dobre. Polecam. Na jutro planuję z gulaszem.</p><p>Moja <strong>uwaga. </strong>Odradzam gotowanie polskich ziemniaków w mundurkach, bo pozostaje po obierkach bardzo niemiły zapach. Ja najpierw obrałam ziemniaki i takie gotowałam. Są dużo smaczniejsze. Powodzenia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1505759, member: 10341"] Przepis na te smaczne kluski znalazłam w "Nowej Kuchni Polskiej - spotkania przy stole". Wydają ją Winiary i wyd. Agora, czyli Gazeta Wyborcza. To spotkanie jest z kuchnią góralską. Według oryginalnego przepisu można podawać je same, ale świetnie nadają się też do pieczeni lub gulaszu. Próbowałam je i tak i tak, czyli same i z gulaszem. W obu wersjach godne polecenia. [B]Składniki [/B]- 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków - 20 dkg bryndzy - 2 łyżki gęstej śmietany (miałam w domu 22 %) - 2 jajka - sól do smaku - 3 - 4 łyżki mąki Ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez maszynkę razem z bryndzą. Następnie dodajemy jajka, trochę soli i tyle mąki, aby ciasto nie było twarde. Z tej masy, na posypanej maką stolnicy, formujemy wałek i kroimy jak kopytka. Gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku. Podajemy z kwaśną śmietaną. Można też odsmażyć na słoninie albo polać zrumienioną tartą bułką. Część zjadłam ze śmietaną, a część z bułką, żeby mieć porównanie. Obie wersje są bardzo dobre. Polecam. Na jutro planuję z gulaszem. Moja [B]uwaga. [/B]Odradzam gotowanie polskich ziemniaków w mundurkach, bo pozostaje po obierkach bardzo niemiły zapach. Ja najpierw obrałam ziemniaki i takie gotowałam. Są dużo smaczniejsze. Powodzenia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Kluski zakopiańskie
Bottom