Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Kluski zakopiańskie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Cinka" data-source="post: 1506241" data-attributes="member: 1716"><p>Joanno nie było moim zamiarem lictowanie się na to co kto znalazł w sieci na temat przechowywania ziemniaków (bo znaleźć można wiele), tylko poradzenie Seniorce jak może przez kilka dni uchronić nadmiar ziemniaków przed kiełkowaniem i zepsuciem. Przy czym rada wynika z własnego doświadczenia.</p><p></p><p>Co do przechowywania - Procesy technologii zywności</p><p>CYTATZiemniaki w czasie przechowywania wykazują takie czynności życiowe jak oddychanie, kiełkowanie oraz parowanie, które powoduje ubytek suchej substancji i wody. Średniomiesięczny ubytek masy ziemniaków w warunkach właściwego składowania wynosi 1% Na oddychanie ziemniaków składają się dwa biochemiczne procesy: odwracalne przechodzenie skrobi w maltozę i glukozę oraz spalanie utworzonych cukrów do CO2 i H2O. Procesy te zachodzą pod wpływem enzymów, których aktywność zależy od temperatury. <strong>Minimum oddychania przypada w temperaturze 3-4 stopni C. Jest to optymalna temperatura przechowywania ziemniaków. Obniżenie temperatury poniżej 0 stopni C hamuje oddychanie, lecz nie przerywa scukrzenia skrobi, skutkiem tego zemniaki stają się słodkie.</strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Cinka, post: 1506241, member: 1716"] Joanno nie było moim zamiarem lictowanie się na to co kto znalazł w sieci na temat przechowywania ziemniaków (bo znaleźć można wiele), tylko poradzenie Seniorce jak może przez kilka dni uchronić nadmiar ziemniaków przed kiełkowaniem i zepsuciem. Przy czym rada wynika z własnego doświadczenia. Co do przechowywania - Procesy technologii zywności CYTATZiemniaki w czasie przechowywania wykazują takie czynności życiowe jak oddychanie, kiełkowanie oraz parowanie, które powoduje ubytek suchej substancji i wody. Średniomiesięczny ubytek masy ziemniaków w warunkach właściwego składowania wynosi 1% Na oddychanie ziemniaków składają się dwa biochemiczne procesy: odwracalne przechodzenie skrobi w maltozę i glukozę oraz spalanie utworzonych cukrów do CO2 i H2O. Procesy te zachodzą pod wpływem enzymów, których aktywność zależy od temperatury. [B]Minimum oddychania przypada w temperaturze 3-4 stopni C. Jest to optymalna temperatura przechowywania ziemniaków. Obniżenie temperatury poniżej 0 stopni C hamuje oddychanie, lecz nie przerywa scukrzenia skrobi, skutkiem tego zemniaki stają się słodkie.[/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Kluski zakopiańskie
Top
Bottom