Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
kluski ziemniaczane*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Elle" data-source="post: 975141" data-attributes="member: 20671"><p>Reader's Digest &quot;KUCHNIA POLSKA Dania na każdą okazję&quot;</p><p></p><p>KOPYTKA</p><p></p><p>1 kg kartofli</p><p>300-350 g mąki </p><p>1-2 jajka</p><p>sól</p><p></p><p>Kartofle umyć, ugotować w mundurkach, obrać, przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, ostudzić. Dodać przesianą mąkę, wbić jaja, osolic i szybko wyrobić ciasto. Podzielić na 4 mniejsze części, z kazdej uformować wałeczki grubości palca, pokroić na kawałki grubości 4 cm. Zagotować w duży garnku wodę, osolić i wkładać partiami kluski, zamieszać, przykryć. Gdy się zagotują wybierać włyżką cedzakową, okrasić masłem.</p><p></p><p></p><p>KLUSKI ŚLĄSKIE</p><p></p><p>1 kg kartofli</p><p>1-2 jajka</p><p>60 g maki kartoflanej</p><p>40 g mąki pszennej</p><p>sól</p><p></p><p>Kartofle umyć, obrać i ugotować. Odcedzić i przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce. Następnie dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, posolić i zagnieść ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę pszenną, wyłożyć ciasto i formować z niego małe okrągłe kluseczki, spłaszczyć lekko i zrobić w każdej wgłębienie. Wrzucić na ololony wrzątek, zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze 3 minuty.</p><p></p><p></p><p>KLUSKI Z SUROWYCH KARTOFLI</p><p></p><p>1 kg ziemniaków</p><p>50 g maki</p><p>1 jajko</p><p>sól</p><p></p><p>Kartofle umyć, obrać opłukać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Odcisnąć sok i odstawić na 30 minut. Zlać płyn z wierzchu, osad z dna wymieszać z kartoflami. Połączyć ziemniaki z jajkiem i mąką, wsypać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Kłaść łyżką małe kluseczki na osolony wrzątek i gotować. Gdy wypłyną zamiesza i po 3-5 minutach wyjmować</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Elle, post: 975141, member: 20671"] Reader's Digest "KUCHNIA POLSKA Dania na każdą okazję" KOPYTKA 1 kg kartofli 300-350 g mąki 1-2 jajka sól Kartofle umyć, ugotować w mundurkach, obrać, przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, ostudzić. Dodać przesianą mąkę, wbić jaja, osolic i szybko wyrobić ciasto. Podzielić na 4 mniejsze części, z kazdej uformować wałeczki grubości palca, pokroić na kawałki grubości 4 cm. Zagotować w duży garnku wodę, osolić i wkładać partiami kluski, zamieszać, przykryć. Gdy się zagotują wybierać włyżką cedzakową, okrasić masłem. KLUSKI ŚLĄSKIE 1 kg kartofli 1-2 jajka 60 g maki kartoflanej 40 g mąki pszennej sól Kartofle umyć, obrać i ugotować. Odcedzić i przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce. Następnie dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, posolić i zagnieść ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę pszenną, wyłożyć ciasto i formować z niego małe okrągłe kluseczki, spłaszczyć lekko i zrobić w każdej wgłębienie. Wrzucić na ololony wrzątek, zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze 3 minuty. KLUSKI Z SUROWYCH KARTOFLI 1 kg ziemniaków 50 g maki 1 jajko sól Kartofle umyć, obrać opłukać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Odcisnąć sok i odstawić na 30 minut. Zlać płyn z wierzchu, osad z dna wymieszać z kartoflami. Połączyć ziemniaki z jajkiem i mąką, wsypać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Kłaść łyżką małe kluseczki na osolony wrzątek i gotować. Gdy wypłyną zamiesza i po 3-5 minutach wyjmować [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
kluski ziemniaczane*
Top
Bottom