- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
Przepis z" Lubię gotować"-Kluchy Kluski Kluseczki.
30dag miękkiego tłustego sera (daję zwykły twaróg)
6 łyżek mąki (daję kopiaste łyżki)
1 jajko i 1 żółtko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
30dag truskawek
do polania np. śmietana z cukrem
Truskawki umyć, osączyć i oczyścić z szypułek.
Całe jajko roztrzepać z żółtkiem. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Ser utrzeć, dodać roztrzepane jajko oraz mąkę i wyrobić ciasto. Z ciasta utoczyć
wałek, kroić go na kawałki i formować placuszki. Na każdy placuszek kłaść
truskawkę i starannie zlepiać.
Knedle wkładać do posolonego wrzątku, gotować 5 min. i wyjmować łyżką
cedzakową. Śmietanę do polania ubić z cukrem i podać osobno.
Moje uwagi: wszystkie składniki wkładam do miski i wyrabiam do połączenia
składników.W zależności od użytego sera trzeba skorygować ilość mąki -
jeśli ciasto za lużne. Ciasto należy użyć od razu po wyrobieniu. Można połowę
mąki zastąpić bułką tartą.Polecam.
30dag miękkiego tłustego sera (daję zwykły twaróg)
6 łyżek mąki (daję kopiaste łyżki)
1 jajko i 1 żółtko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
30dag truskawek
do polania np. śmietana z cukrem
Truskawki umyć, osączyć i oczyścić z szypułek.
Całe jajko roztrzepać z żółtkiem. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Ser utrzeć, dodać roztrzepane jajko oraz mąkę i wyrobić ciasto. Z ciasta utoczyć
wałek, kroić go na kawałki i formować placuszki. Na każdy placuszek kłaść
truskawkę i starannie zlepiać.
Knedle wkładać do posolonego wrzątku, gotować 5 min. i wyjmować łyżką
cedzakową. Śmietanę do polania ubić z cukrem i podać osobno.
Moje uwagi: wszystkie składniki wkładam do miski i wyrabiam do połączenia
składników.W zależności od użytego sera trzeba skorygować ilość mąki -
jeśli ciasto za lużne. Ciasto należy użyć od razu po wyrobieniu. Można połowę
mąki zastąpić bułką tartą.Polecam.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: