- Sie 15, 2009
- 4,507
- 0
- 0
Przepis obecny w moim życiu od wielu wielu lat - spisany od koleżanki
Kociołek
500g mięsa mielonego
2 łyzeczki przyprawy do mielonego
1 jajko
1/2 kg cebuli
1 koncentrat pomidorowy
500g pieczarek
bułka tarta , 1 czerstwa bułka
olej do smażenia
majeranek , sól , pieprz
Przygotować mielone jak na kotlety
Dodać przyprawy , jajko , drobno posiekaną cebulę , namoczoną czerstwą bułkę. Wymieszać ręką.
Formować malutkie klopsy , obtaczać w bułce tartej i smazyc na rozgrzanym oleju.
W tym czasie w rondlu udusić cebulę pokrojoną w pióra oraz pieczarki (plasterki). Przełożyć klopsy do rondla wraz z tłuszczem na którym się smażyły. Zalać wodą aż do zakrycia klopsów. Gotować 30min - dodac koncentrat pomidorowy.
Przyprawić do smaku - solą, pieprzem i sporą ilością majeranku
Gotowac na małym ogniu jeszcze ok 15min.
Mozna podawać samodzielnie , z chlebem , z ryżem , z makaronem
Jeśli sosu wyjdzie za mało można dolać w trakcie gotowania , bo sos być musi
U mnie sprawdza się na imprezach domowych - zarówno na ciepło jak i na zimno
Zdjęcia brak , ale wierzę ,że ktoś się skusi i obfoci
Kociołek
500g mięsa mielonego
2 łyzeczki przyprawy do mielonego
1 jajko
1/2 kg cebuli
1 koncentrat pomidorowy
500g pieczarek
bułka tarta , 1 czerstwa bułka
olej do smażenia
majeranek , sól , pieprz
Przygotować mielone jak na kotlety
Dodać przyprawy , jajko , drobno posiekaną cebulę , namoczoną czerstwą bułkę. Wymieszać ręką.
Formować malutkie klopsy , obtaczać w bułce tartej i smazyc na rozgrzanym oleju.
W tym czasie w rondlu udusić cebulę pokrojoną w pióra oraz pieczarki (plasterki). Przełożyć klopsy do rondla wraz z tłuszczem na którym się smażyły. Zalać wodą aż do zakrycia klopsów. Gotować 30min - dodac koncentrat pomidorowy.
Przyprawić do smaku - solą, pieprzem i sporą ilością majeranku
Gotowac na małym ogniu jeszcze ok 15min.
Mozna podawać samodzielnie , z chlebem , z ryżem , z makaronem
Jeśli sosu wyjdzie za mało można dolać w trakcie gotowania , bo sos być musi

U mnie sprawdza się na imprezach domowych - zarówno na ciepło jak i na zimno
Zdjęcia brak , ale wierzę ,że ktoś się skusi i obfoci

Ostatnią edycję dokonał moderator: