Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Königsberer Klopse
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1249945" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px">Königsberger Klopse</span></p><p></p><p>[ATTACH=full]70630[/ATTACH]</p><p></p><p>Przepis pochodzi z nieistniejącego blogu Ceritki. Pozwalam sobie go jednak zamieścić (ku pamięci), ponieważ, przygotowując je wg tej receptury zawsze rodowici niemcy wspominali, że takie właśnie robiły ich babcie. </p><p></p><p>Klopsy:</p><p>1 łyżka masła</p><p>2 małe cebule</p><p>500 g mięsa mielonego</p><p>2 czerstwe bułki namoczone w wodzie i dobrze odciśnięte (albo 3 łyżki bułki tartej)</p><p>2 małe jajka</p><p>3 łyżki bułki tartej</p><p>starta skórka z połowy cytryny</p><p>4 filety z sardynek</p><p>1 i 1/2 łyżki majeranku</p><p>sól, pieprz biały</p><p></p><p>Rosół:</p><p>1 l rosołu</p><p>1 liść laurowy</p><p>1 łyżeczka ziela angielskiego</p><p>1 cebula w ćwiartkach</p><p></p><p>Sos:</p><p>2 łyżki masła</p><p>2 łyżki mąki</p><p>100 ml białego wina</p><p>1 łyżka musztardy</p><p>3 łyżki kaparów</p><p>sok z połowy cytryny</p><p>szczypta cukru</p><p>100 g kwaśnej śmietany</p><p>2 żółtka</p><p></p><p>Na klopsy:</p><p>Na patelni rozpuścić masło.dodać pokrojoną na kosteczkę cebulą i usmażyć na złoty kolor. </p><p>Filety z sardynek drobno pokroić. </p><p>Cebulkę, sardynki i wszystkie pozostałe składniki na klopsy wymieszać na jednolitą masę. Formować klopsy (ok 3-4 cm) i odstawić na bok.</p><p></p><p>Na rosół:</p><p>Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zagotować, następnie zmniejszyć ogień.&quot;Wrzucić&quot; uformowane klopsy do rosołu i gotować na małym ogniu 10-15 minut.</p><p>Sciągnąć z ognia,Klopsy wająć z rosołu i trzymać w cieple.</p><p>Około 500 ml rosołu przecedzić do miski ( może być trochę więcej)</p><p></p><p>Na sos:</p><p>Rozpuścić masło,wymieszać mąkę i zrobić zasmażkę.</p><p>Powoli dodawać rosół ciągle mieszając, następnie dodać wino, musztardę, kapary, sok z cytryny i cukier.</p><p>Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, Wymieszać ze śmietaną i zostawić na 5 minut.</p><p>Zestawić z ognia. Zółtka rozmieszać z odrobiną rosołu i wlać je do rosołu ciągle mieszając.</p><p>Włożyć klops do sosu i pozostawić na ok 10 minut.</p><p>Podawać z makaronem typu wstążki, ziemniakami lub ryżem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1249945, member: 140"] [SIZE=14]Königsberger Klopse[/SIZE] [ATTACH=full]70630[/ATTACH] Przepis pochodzi z nieistniejącego blogu Ceritki. Pozwalam sobie go jednak zamieścić (ku pamięci), ponieważ, przygotowując je wg tej receptury zawsze rodowici niemcy wspominali, że takie właśnie robiły ich babcie. Klopsy: 1 łyżka masła 2 małe cebule 500 g mięsa mielonego 2 czerstwe bułki namoczone w wodzie i dobrze odciśnięte (albo 3 łyżki bułki tartej) 2 małe jajka 3 łyżki bułki tartej starta skórka z połowy cytryny 4 filety z sardynek 1 i 1/2 łyżki majeranku sól, pieprz biały Rosół: 1 l rosołu 1 liść laurowy 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 cebula w ćwiartkach Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 100 ml białego wina 1 łyżka musztardy 3 łyżki kaparów sok z połowy cytryny szczypta cukru 100 g kwaśnej śmietany 2 żółtka Na klopsy: Na patelni rozpuścić masło.dodać pokrojoną na kosteczkę cebulą i usmażyć na złoty kolor. Filety z sardynek drobno pokroić. Cebulkę, sardynki i wszystkie pozostałe składniki na klopsy wymieszać na jednolitą masę. Formować klopsy (ok 3-4 cm) i odstawić na bok. Na rosół: Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zagotować, następnie zmniejszyć ogień."Wrzucić" uformowane klopsy do rosołu i gotować na małym ogniu 10-15 minut. Sciągnąć z ognia,Klopsy wająć z rosołu i trzymać w cieple. Około 500 ml rosołu przecedzić do miski ( może być trochę więcej) Na sos: Rozpuścić masło,wymieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Powoli dodawać rosół ciągle mieszając, następnie dodać wino, musztardę, kapary, sok z cytryny i cukier. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, Wymieszać ze śmietaną i zostawić na 5 minut. Zestawić z ognia. Zółtka rozmieszać z odrobiną rosołu i wlać je do rosołu ciągle mieszając. Włożyć klops do sosu i pozostawić na ok 10 minut. Podawać z makaronem typu wstążki, ziemniakami lub ryżem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Königsberer Klopse
Top
Bottom