Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Königsberger Klopse - niemiecki klopsiki*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 959075" data-attributes="member: 2721"><p>Niesamowicie dobre! Polecam bardzo ten <a href="http://www.chefkoch.de/rezepte/133841057646212/Koenigsberger-Klopse.html" target="_blank">przepis.</a></p><p></p><p>[ATTACH=full]51166[/ATTACH]</p><p></p><p>1/2 kg mięsa mielonego</p><p>1 cebula</p><p>1 jajko</p><p>1/2 kajzerki</p><p>1/2 łyżeczki kminku mielonego</p><p>1/2 łyżeczki pieperzu</p><p>sól do smaku</p><p></p><p></p><p>100 g masła</p><p>4 łyżki mąki pszennej</p><p>375 ml wody</p><p>375 ml mleka</p><p>1 listek laurowy</p><p>2 ziarenka ziela angielskiego</p><p>1/2 łyżeczki czarnego piperzu</p><p>2-3 łyżki octu</p><p>szczypta cukru</p><p>sól do smaku</p><p></p><p>kapary - ja dałam zamiast tego 4 drobono pokrojone konserwowe ogórki</p><p></p><p></p><p>Mięso wymieszać z jajkiem, drobno posiekaną cebulą, przyprawami i namoczoną wcześniej ( i odciśniętą ) kajzerką. Wyrobić.</p><p>Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dodać trochę tartej bułki. </p><p>Uformować 12 klopsów wielkości moreli.</p><p></p><p>W dużym garnku roztopić masło. Dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzić wodą z mlekiem. Dodać ocet i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. Do sosu włożyc klopsiki i gotować 30 minut pod przykryciem, na małym ogniu.</p><p>Pod koniec dodać kapary lub drobno posiekane ogórki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 959075, member: 2721"] Niesamowicie dobre! Polecam bardzo ten [URL="http://www.chefkoch.de/rezepte/133841057646212/Koenigsberger-Klopse.html"]przepis.[/URL] [ATTACH=full]51166[/ATTACH] 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1/2 kajzerki 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki pieperzu sól do smaku 100 g masła 4 łyżki mąki pszennej 375 ml wody 375 ml mleka 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki czarnego piperzu 2-3 łyżki octu szczypta cukru sól do smaku kapary - ja dałam zamiast tego 4 drobono pokrojone konserwowe ogórki Mięso wymieszać z jajkiem, drobno posiekaną cebulą, przyprawami i namoczoną wcześniej ( i odciśniętą ) kajzerką. Wyrobić. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dodać trochę tartej bułki. Uformować 12 klopsów wielkości moreli. W dużym garnku roztopić masło. Dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzić wodą z mlekiem. Dodać ocet i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. Do sosu włożyc klopsiki i gotować 30 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Pod koniec dodać kapary lub drobno posiekane ogórki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Königsberger Klopse - niemiecki klopsiki*
Top
Bottom