Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Kokilki z szynki szwarcwaldzkiej z kozim serem, buncem i szparagam*i
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1521121" data-attributes="member: 422"><p>Potrzeba:</p><p></p><p>kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej, westfalskiej lub podobnej (dwa plastry na kokilkę)</p><p>dwa jajka</p><p>kilka zielonych szparagów (4-5 na kokilkę)</p><p>mała gęsta śmietana 18%</p><p>trochę białego sera koziego i bundza (to ostatnie opcjonalnie)</p><p>sól, pieprz, ulubione przyprawy (ja użyłam czubricy zielonej)</p><p></p><p>- końcówki szparagów z główkami (około 4-5 cm) obgotować w osolonej wodzie (nie mogą być miękkie),</p><p>- jajka i śmietanę wymieszać, wkruszyć ser, doprawić (trzeba uważać z solą, bo szynka jest słona),</p><p>- foremki do muffinek wyłożyć plastrami szunki, włożyć po kilka szparagów i zalać masą jajeczną,</p><p>- piec do ścięcia masy (około 20-25 minut) w temperaturze 180 stopni.</p><p></p><p></p><p>Do masy można dodawać, co w duszy gra, podobnie ze szparagami, można je zastąpić pomidorami suszonymi, szpinakiem, co kto lubi. </p><p></p><p>Uwaga z bundzem, bo jest niezwykle wyrazisty i mocno słony, nie każdemu odpowiada jego smak.</p><p></p><p>[ATTACH=full]88849[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]88850[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Źródła nie jestem w stanie podać, lata temu o robieniu kokilek z szynki i zalewaniu ich masą jajeczno-śmietanowo-serową wyczytałam gdzieś i od tego czasu robię to na różne sposoby.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1521121, member: 422"] Potrzeba: kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej, westfalskiej lub podobnej (dwa plastry na kokilkę) dwa jajka kilka zielonych szparagów (4-5 na kokilkę) mała gęsta śmietana 18% trochę białego sera koziego i bundza (to ostatnie opcjonalnie) sól, pieprz, ulubione przyprawy (ja użyłam czubricy zielonej) - końcówki szparagów z główkami (około 4-5 cm) obgotować w osolonej wodzie (nie mogą być miękkie), - jajka i śmietanę wymieszać, wkruszyć ser, doprawić (trzeba uważać z solą, bo szynka jest słona), - foremki do muffinek wyłożyć plastrami szunki, włożyć po kilka szparagów i zalać masą jajeczną, - piec do ścięcia masy (około 20-25 minut) w temperaturze 180 stopni. Do masy można dodawać, co w duszy gra, podobnie ze szparagami, można je zastąpić pomidorami suszonymi, szpinakiem, co kto lubi. Uwaga z bundzem, bo jest niezwykle wyrazisty i mocno słony, nie każdemu odpowiada jego smak. [ATTACH=full]88849[/ATTACH] [ATTACH=full]88850[/ATTACH] Źródła nie jestem w stanie podać, lata temu o robieniu kokilek z szynki i zalewaniu ich masą jajeczno-śmietanowo-serową wyczytałam gdzieś i od tego czasu robię to na różne sposoby. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Kokilki z szynki szwarcwaldzkiej z kozim serem, buncem i szparagam*i
Bottom