Kokos i czekolada

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-kokos-i-czekolada



cytuję:
Ciasto to nietypowe, bo choć pieczone, ciastem nazwać je trudno. Dzieci nazwały je kokosowym 'ptasim mleczkiem'
icon_wink.gif
. Bez mąki, prawie wyłącznie na mleku i kokosie.. Taki pieczony batonik bounty na delikatnej, mlecznej piance (ciasto podczas pieczenia się rozwarstwia). Cała praca przy nim to zaledwie 2 minuty + pieczenie. Jak można się nie skusić? Dziękuję Agatce za nadesłanie receptury (pochodzi ona z puszki francuskiego mleka skondensowanego Nestle). Polecam!
Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (około 400 g)
2 jajka
125 g wiórków kokosowych
300 ml mleka
Wszystkie składniki zmiksować lub po prostu dobrze wymieszać. Masa będzie bardzo rzadka.
Formę keksówkę (u mnie o wymiarach 27 x 13 cm, lecz może być mniejsza, wtedy ciasto będzie wyższe) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 1 godzinę i 20 minut w kąpieli wodnej. Czyli - formę wkładamy do większego naczynia, które wypełniamy wrzącą wodą do 3/4 wysokości ciasta. Można również - jak ja to zrobiłam, półkę niżej w piekarniku postawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Warto w trakcie pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową, by się nie przypaliło (dopiero po pewnym czasie). Uwaga: ciasto nie rośnie.
Upieczone ciasto przestudzić, schłodzić w lodówce.
Wyjąć, polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką (70%) lub mleczną. Potrzebowałam 100 g czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce, by czekolada zastygła. Podawać.
Przechowywać w lodówce.

Ja, marghe, od siebie dodałam li i jedynie kilka kropel cytryny
icon_smile.gif

Najlepsze następnego dnia. Jak czekolada porządnie zastygnie..
 

Załączniki

  • ciasto_Kokos_i_czekolada__2_.JPG
    ciasto_Kokos_i_czekolada__2_.JPG
    71.1 KB · Wyświetleń: 0
  • ciasto_Kokos_i_czekolada__11_.JPG
    ciasto_Kokos_i_czekolada__11_.JPG
    79 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113
Fajne; taki kokosowy flan. Ciekawe, czy zamiast zwykłego mleka można dać dla większego efektu smakowego kokosowe.
A masz może wyraźniejsze zdjęcie, żeby lepiej było widać strukturę i konsystencję ciasta?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy