- Lis 1, 2007
- 219
- 0
- 0
wiadomo, oryginał jest nie do podrobienia, ale ta ciacha mogą z nim koknurować- są kruchutkie, intenywnie kokosowe i delikatnie maślane.
KOKOSKI
*1szkl wiórków kokosowych
*120g masła
*1/2szkl cukru
*1lyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
*1 jajko
*1lyzeczka proszku do pieczenia
*2 szkl mąki
NA POLEWĘ:
*100g mlecznej czekolady
*3łyżki kwaśnej śmietany
Wiórki podprażyć na patelni, aż zrobią się złote. Masło ubić z cukrem na puch, dodać jajko i ekstrakt. stopniowo dodawać przesianę mąkę, proszek i kokos. jednolite, miękkie ciasto wstawić na 1h do lodówki. Rozwałkować ciasto na grubość 0,5cm i wykrawać ciastka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stp, piec ok 15min.
Kiedy przestygną rozpuścić czekoladę mleczną ze śmietaną. dekorować ciasteczka. Najlepsze po kilku godzinach
.
z podanej porcji wyszły mi 2,5 blaszki.
KOKOSKI
*1szkl wiórków kokosowych
*120g masła
*1/2szkl cukru
*1lyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
*1 jajko
*1lyzeczka proszku do pieczenia
*2 szkl mąki
NA POLEWĘ:
*100g mlecznej czekolady
*3łyżki kwaśnej śmietany
Wiórki podprażyć na patelni, aż zrobią się złote. Masło ubić z cukrem na puch, dodać jajko i ekstrakt. stopniowo dodawać przesianę mąkę, proszek i kokos. jednolite, miękkie ciasto wstawić na 1h do lodówki. Rozwałkować ciasto na grubość 0,5cm i wykrawać ciastka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stp, piec ok 15min.
Kiedy przestygną rozpuścić czekoladę mleczną ze śmietaną. dekorować ciasteczka. Najlepsze po kilku godzinach
z podanej porcji wyszły mi 2,5 blaszki.