Maślany spód z kokosowo-czekoladową chrupiącą skorupką na wierzchu.
liczba porcji: blaszka 20x 30 cm lub 25 x 30cm
Spód:
3/4 kostki masła
3/4 szkl brązowego cukru
2 i 1/4 szkl mąki
1 i 1/2 lyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 duże jajka
1 szkl brązowego cukru
1 i 1/2 lyzki maizeny(skrobi kukurydzianej), można zastąpić mąką ziemniaczaną
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szkl kokosu
150g czekolady posiekanej na kawałki
SPÓD:
Masło rozpuścić z cukrem na małym ogniu. Wystudzić. Zmiksować z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyjdzie nam z tego cała miska okruszków, proszę sie nie zrażać - tak ma być. Tymi okruszkami wylepiamy blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie je dociskając do spodu. Pieczemy spód w 190 stopniach 10-15min.
MASA:
Miksujemy jajka z cukrem. Maizenę mieszany z proszkiem i wsypujemy do jajek nadal miksując. Dodajemy kokos i kawałki czekolady i teraz już tylko lekko mieszamy łyżką. Wykładamy masę na przestudzony spód. Pieczemy 30 min w 160 stopniach. Ciasto wychodzi niziutkie i to też jest zgodne z oryginałem. Po wystudzeniu kroimy na prostokąty przypominające batoniki, stąd nazwa.
dodatkowe informacje
Przepis ten pochodzi z cukierni w pobliżu uniwersytetu w Princeton.
Spód jest bardziej wilgotny i miękki niż klasyczne ciasto kruche, przypomina w smaku duńskie ciastka maślane. To jest pierwsze ciasto, w którym udało mi się zachować smak masła. Dotąd
sądziłam , że to kwestia jakichś sztucznych aromatów, a tu się okazuje, że nie. Rozpuszczenie masła z brązowym cukrem intensyfikuje jego... maślaność.

liczba porcji: blaszka 20x 30 cm lub 25 x 30cm
Spód:
3/4 kostki masła
3/4 szkl brązowego cukru
2 i 1/4 szkl mąki
1 i 1/2 lyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 duże jajka
1 szkl brązowego cukru
1 i 1/2 lyzki maizeny(skrobi kukurydzianej), można zastąpić mąką ziemniaczaną
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szkl kokosu
150g czekolady posiekanej na kawałki
SPÓD:
Masło rozpuścić z cukrem na małym ogniu. Wystudzić. Zmiksować z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyjdzie nam z tego cała miska okruszków, proszę sie nie zrażać - tak ma być. Tymi okruszkami wylepiamy blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie je dociskając do spodu. Pieczemy spód w 190 stopniach 10-15min.
MASA:
Miksujemy jajka z cukrem. Maizenę mieszany z proszkiem i wsypujemy do jajek nadal miksując. Dodajemy kokos i kawałki czekolady i teraz już tylko lekko mieszamy łyżką. Wykładamy masę na przestudzony spód. Pieczemy 30 min w 160 stopniach. Ciasto wychodzi niziutkie i to też jest zgodne z oryginałem. Po wystudzeniu kroimy na prostokąty przypominające batoniki, stąd nazwa.
dodatkowe informacje
Przepis ten pochodzi z cukierni w pobliżu uniwersytetu w Princeton.
Spód jest bardziej wilgotny i miękki niż klasyczne ciasto kruche, przypomina w smaku duńskie ciastka maślane. To jest pierwsze ciasto, w którym udało mi się zachować smak masła. Dotąd
sądziłam , że to kwestia jakichś sztucznych aromatów, a tu się okazuje, że nie. Rozpuszczenie masła z brązowym cukrem intensyfikuje jego... maślaność.