Kokosowe kuleczki z Goa

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Coś pomiędzy truflami a Rafaello. Pyszne kuleczki podawane na deser w goańskich restauracjach.

liczba porcji: 15-20 kuleczek

0,5 szkl. wiórków kokosowych
125g masla ghee (lub 1/2 kostki zwyklego masła)
1-2 łyzki masła orzechowego
1/3 szkl. cukru pudru
1 lyzeczka esencji waniliowej
1,5 szkl. mleka w proszku

Roztopić polowe masła na patelni, wsypać wiórki kokosowe i smażyć je, aż się zezłocą. Pozostawić do ostygnięcia.
Utrzeć mikserem pozostałe masło z cukrem pudrem, masłem orzechowym i esencja waniliowa. Ucierając dodawać całkowicie ostudzone wiórki kokosowe. Dosypywać mleka w proszku do masy , aż będzie bardzo gęsta.
Odrywać kawałki masy i formować z nich kuleczki. Gdy kulka klei się do rąk, dodać więcej mleka w proszku, jeżeli kruszy się dodać więcej masła.
Ułożyć kulki na talerzu. Wstawić na godzinę do lodówki.

Przechowywać w lodówce. Można zamrażać. Pyszne z kawa lub z "indian chai" http://cincin.cc/index.php?showtopic=991
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy