- Maj 19, 2008
- 1,368
- 0
- 0
Polecam bardzo smakowite i, jeśli mamy większe zdolności niż ja
, efektowne ciastka. Dla mnie to udane połączenie słodkich kokosanek i kruchego, kakaowego ciasta. Posmakowały, nawet aż za bardzo
Przepisuję przepis z gazety 'Dobre Rady: Słodkie Boże Narodzenie'*. Moje modyfikacje poniżej.
Składniki na ok. 70 sztuk
CIASTO:
- 220 g mąki
- 25 g kakao
- 150 g cukru
- 1 jajo
- 120g masła
- 1 łyżka mleka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
MASA KOKOSOWA:
- 100g tłustego serka homogenizowanego
- 60g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 60g miękkiego masła
- 75 g wiórków kokosowych
- 50g drobno siekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Składniki na ciasto energicznie zagnieść, przykryć i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Składniki na masę wymieszać i wstawić do lodówki. Ciasto rozwałkować między 2 kawałkami folii na prostokąt (20x30cm). Równomiernie rozprowadzić na nim masę, wygładzić, następnie ciasno zwinąć w roladę.Przykryć, wstawić na noc do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (z termoobiegiem: 170 stopni). Roladę pokroić w plastry (0,5cm) i rozłożyć na blachach wyłożonych pergaminem. Piec ok 8 minut, wyjąć, wystudzić.
W przepisie podano, że przy 70 sztukach jedno ciastko ma tylko około 60 kcal. Podobno szczelnie zamknięte mogą przetrwać 3 tygodnie.
--
Moje uwagi:
- Pomyliłam się i do ciasta dałam więcej masła, niż powinnam, więc nie wałkowałam między kawałkami folii, a na blacie oprószonym mąką.
- Zrezygnowałam z cukru waniliowego, a orzechy laskowe zastąpiłam włoskimi.
- Dałam cukier puder do ciasta, jak to zwykle przy kruchym.
- Schłodzenie gotowej rolady przez noc w lodówce jest absolutnie konieczne.
- Piekłam ciastka dłużej niż w przepisie, ok 11 minut, ale to zależy od piekarnika.
* Wymienioną gazetę polecam - ciekawe przepisy w ilości 60 i bardzo ładne zdjęcia. Jak dotąd wypróbowałam 2 rodzaje ciastek (na dniach wrzucę następny przepis) z bardzo zadowalającym skutkiem.


Przepisuję przepis z gazety 'Dobre Rady: Słodkie Boże Narodzenie'*. Moje modyfikacje poniżej.
Składniki na ok. 70 sztuk
CIASTO:
- 220 g mąki
- 25 g kakao
- 150 g cukru
- 1 jajo
- 120g masła
- 1 łyżka mleka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
MASA KOKOSOWA:
- 100g tłustego serka homogenizowanego
- 60g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 60g miękkiego masła
- 75 g wiórków kokosowych
- 50g drobno siekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Składniki na ciasto energicznie zagnieść, przykryć i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Składniki na masę wymieszać i wstawić do lodówki. Ciasto rozwałkować między 2 kawałkami folii na prostokąt (20x30cm). Równomiernie rozprowadzić na nim masę, wygładzić, następnie ciasno zwinąć w roladę.Przykryć, wstawić na noc do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (z termoobiegiem: 170 stopni). Roladę pokroić w plastry (0,5cm) i rozłożyć na blachach wyłożonych pergaminem. Piec ok 8 minut, wyjąć, wystudzić.
W przepisie podano, że przy 70 sztukach jedno ciastko ma tylko około 60 kcal. Podobno szczelnie zamknięte mogą przetrwać 3 tygodnie.
--
Moje uwagi:
- Pomyliłam się i do ciasta dałam więcej masła, niż powinnam, więc nie wałkowałam między kawałkami folii, a na blacie oprószonym mąką.
- Zrezygnowałam z cukru waniliowego, a orzechy laskowe zastąpiłam włoskimi.
- Dałam cukier puder do ciasta, jak to zwykle przy kruchym.
- Schłodzenie gotowej rolady przez noc w lodówce jest absolutnie konieczne.
- Piekłam ciastka dłużej niż w przepisie, ok 11 minut, ale to zależy od piekarnika.
* Wymienioną gazetę polecam - ciekawe przepisy w ilości 60 i bardzo ładne zdjęcia. Jak dotąd wypróbowałam 2 rodzaje ciastek (na dniach wrzucę następny przepis) z bardzo zadowalającym skutkiem.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: